Meer wespenoverlast dan vorig jaar verwacht, gebruik onze tips! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Wespen
Tips

Meer wespenoverlast dan vorig jaar verwacht, gebruik onze tips!

Wespen leven volgens een vaste cyclus, waarbij vrijwel alle werksters aan het eind van een jaar sterven. Enkel de jonge koningin van het wespennest blijft in leven gedurende de winterperiode. Aan het begin van het nieuwe jaar zorgt deze koningin voor de opbouw van een nieuw nest, waarbij de werksters uit de larven van de koningin groeien. Normaliter gebeurt dit rond april, waarbij de meeste wespen in augustus volgroeid zijn en beginnen aan het verzamelen van voedsel. Dit gaat doorgaans gepaard met de wespenoverlast, die je op terrasjes, op je eigen balkon en in de tuin kan ervaren.

In 2018 wordt deze wespenoverlast al eerder verwacht, tegen het einde van juli of begin augustus. Hiermee wijkt de cyclus dit jaar af van de gebruikelijke cyclus. Vanuit verschillende plaatsen worden al meldingen gemaakt van een eerste wespenplaag.

Voorkom een wespenoverlast in je tuin

Om de kans op een wespenoverlast in je tuin zo klein mogelijk te maken, kun je verschillende stappen zetten. Een van de meest gebruikelijke manieren om wespen te verjagen, is het gebruik van een halve sinaasappel met kruidnagels. Steek de kruidnagels rechtop in de sinaasappel en zet deze aan de rand van je terras of balkon. In plaats van kruidnagels in een halve sinaasappel te gebruiken, kun je er ook voor kiezen om koffieprut te gebruiken. Dit kan gebruikte filterkoffie zijn, wat je bijvoorbeeld in een boterbakje of op een schoteltje over je terras verspreidt.

Mocht je toch te maken krijgen met wespen, dan kun je zelf een wespenval maken. Dit doe je door de bovenzijde van een plastic fles tot ongeveer 8-10 cm af te snijden. Steek het afgesneden deel vervolgens op z’n kop in de overgebleven fles en vul deze met een laagje siroop. De wespen komen op de siroop af, maar kunnen vervolgens niet meer uit de fles ontsnappen.

Hulp bij het oplossen van een wespenoverlast

Wanneer de wespenoverlast veroorzaakt wordt door een wespennest in de tuin, dan los je dit niet zomaar zelf op. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt sterk afgeraden. Niet alleen zijn deze middelen schadelijk voor je eigen gezondheid en het milieu, ook is de kans klein dat alle wespen in een keer gedood worden. Dit betekent dat de kans op een wespensteek relatief groot is.

De Bestrijdingsbrigade is een landelijk opererende organisatie, die hulp kan bieden bij het verwijderen van een wespennest. Ook kunnen deze ongediertebestrijders je van advies voorzien over de mogelijkheden die je hebt, wanneer je wespen van je terras wilt verjagen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee