Liever voorkomen dan genezen: plaagdieren - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
ongedierte muizen huis
Huis

Liever voorkomen dan genezen: plaagdieren

Ongedierte of plaagdieren in huis of op een bedrijventerrein: niemand zit erop te wachten. Afhankelijk van welk soort dier het is, kunnen ze zorgen voor vervelende schade aan het interieur, of zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Wanneer je de plaag ontdekt moet je natuurlijk over op een vorm van bestrijding, maar het is nog beter om te weten waar je op moet letten om een plaag te kunnen voorkomen.

Regelmatig onderhoud in huis

De dingen die je kunt doen om een ongedierteplaag te vermijden zijn eigenlijk vrij vanzelfsprekend. Zorg er allereerst voor dat je huis goed onderhouden is. Ongedierte vindt een opening in de kleinste kieren en gaten. Hoe beter je huis onderhouden is, hoe minder kans op een plaag in huis. Dicht kieren en gaten zo veel mogelijk, maar zorg wel dat er constant genoeg ventilatie is in huis. Een te vochtig huis kan ook een trigger zijn voor ongedierte. Daarnaast werkt dit schimmelvorming in de hand en is het niet goed voor je gezondheid.

Houd het schoon

Een logisch vervolg op een goed onderhouden huis: houd het huis schoon. Zoals we allemaal weten komen muizen af op etensresten, maar ook de onschuldigere fruitvliegjesplaag wordt uitgelokt door bijvoorbeeld ophopend afval. Wanneer je het huis schoonhoudt, is dat een minder aantrekkelijke omgeving voor ongedierte.

Toch bestrijden

Komen de voorzorgsmaatregelen te laat en is er al sprake van een plaag? Dan volstaat in sommige gevallen een milde bestrijding op een milieuvriendelijke manier. Maar dit is niet altijd voldoende. Sommige plagen vragen om professionele pest control. Het advies is dan ook om niet zelf allerlei middeltjes uit te proberen. De kans is aanwezig dat je het hiermee erger maakt, en experts van een ongediertebestrijdingsbedrijf hebben alle kennis in huis om te weten waar ze mee te maken hebben, én hoe ze de plaag zo snel mogelijk weg krijgen.

Fumigatie

Een van de manieren die kan worden toegepast is fumigatie. Fumigatie is een ander woord voor begassing, en is een speciaal soort gifgas dat snel grotere ruimtes ontdoet van ongedierte. Na deze behandeling worden schadelijke gassen en dampen altijd gemeten. Er is een bepaalde grenswaarde vastgesteld waar de meting niet bovenuit mag komen.

Kortom, er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om een ongedierteplaag voor te zijn. Een enkel beestje in huis is nog geen plaag, maar wanneer hier wel sprake van is, luidt het advies professionele hulp in te schakelen.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee