Een mooi groen grasveld is iets wat vrijwel iedereen eigenlijk wel wil in zijn of haar tuin. Zo’n grasveld vergt echter wel het nodige onderhoud, behalve als je kunstgras hebt natuurlijk. Iedere zomer is het weer hetzelfde verhaal: maai je het gras niet regelmatig, wordt het één groot oerwoud. Voor velen is dit echter niet bepaald een hobby, als je moeilijk ter been bent is het zelfs een enorme uitdaging. Een robotmaaier is de ideale oplossing. Hoe bepaal je echter welke robot grasmaaier de beste keuze is voor jou?
Het spreekt wellicht voor zich, maar het begint allemaal met het simpelweg bepalen van de grootte van je grasveld in vierkante meters. Iedere robotmaaier maait tot een bepaalde grootte, je wilt niet dat een deel van je gras niet gemaaid wordt.
Dit is vaak sterk verwant aan de maaibreedte van de maaier. Hoe breder dit is, hoe sneller de maaier immers klaar is, omdat hij meer gras tegelijkertijd kan maaien.
Is je grasveld helemaal vlak of zit er een heuveltje of helling in? Dit is belangrijk om mee te nemen bij het maken van je keuze. Niet alle robotmaaiers hebben de mogelijkheid om ook hellingen mee te nemen. Uiteraard zijn kleine onvolkomenheden geen probleem, maar als je bijvoorbeeld echt een flinke hobbel in je grasveld hebt is dit zeker belangrijk.
Als je het gras manueel maait bepaal je natuurlijk helemaal zelf wanneer je dat gaat doen. Een robotmaaier gebruikt hiervoor simpelweg een bepaalde frequentie, het kan daarbij dus ook zo zijn dat het gras op dat moment nat is of dat het zelfs regent. Het is niet verstandig om te maaien bij nat gras. Dit zorgt er immers voor dat de messen van de maaier verstopt kunnen raken en dat het gras niet gelijkmatig gemaaid wordt, waardoor je duidelijke hoogteverschillen ziet wanneer het gras weer opdroogt.
Een robotmaaier met een regensensor is hiervoor de oplossing, al is dit wel iets duurder. De regensensor zorgt ervoor dat de robotmaaier niet aan de slag gaat wanneer het regent, maar wacht tot het droog is.
Een robotmaaier is geen goedkoop apparaat, je wilt daarom liever niet dat hij snel kapotgaat. We raden daarom aan om geen goedkoop Chinees model te nemen, maar een duurzaam en kwalitatief product, bijvoorbeeld van Gardena. Die robotmaaiers kunnen bovendien rekenen houden met een eventuele sproei installatie, zodat ze niet tegelijkertijd aan het werk gaan.
Voor robotmaaiers bestaan allerlei accessoires om het grasmaaien gemakkelijker of preciezer te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale wielen voor meer grip, messenreinigers en perimeterdraden, waarmee je je tuin afbakent. Deze laatste zorgt ervoor dat de robotmaaier precies weet waar wel en niet te komen.
Ook is het verstandig een afdak te overwegen voor je laadstation. Een robotmaaier is een elektronisch apparaat, je wilt dus niet dat er water in komt. Uiteraard kan hij wel tegen een beetje water, het is immers een apparaat voor buiten, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast zorgt een afdak ervoor dat de robotmaaier minder vies wordt.
Laat bij voorkeur je robotmaaier alleen maaien wanneer het licht is en niet wanneer het al begint te schemeren. Er is namelijk kans dat de maaier kleine dieren zoals egels, mollen of woelmuizen niet herkent en deze kunnen dan letsel oplopen.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee
Ik wil mijn Boschrobot een een schoonmaakbeurt geven en nalatenkijken Waar Kan ik dat doen in de buurt van Tilburg