Pluk paardenbloemen: 12 fun facts die je geliefde’s hart laten smelten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Paardenbloem
Bloemen

Pluk paardenbloemen: 12 fun facts die je geliefde’s hart laten smelten

Heb je deze Valentijn niet zoveel geld te besteden? Dan is het een heel leuk idee om op zoektocht naar wildgroeiende paardenbloemen te gaan en die aan je geliefde te geven. Want paardenbloemen zijn veel meer bijzonder dan je denkt. Het geven van paardenbloemen aan degene van wie je zoveel houdt, is dus eigenlijk een heel speciaal en liefdevol gebaar.

Voordat we overgaan tot de speciale fun facts over paardenbloemen, vertellen we eerst waar je paardenbloemen nu het beste kunt vinden. Het is namelijk precies deze periode dat de eerste paardenbloemen hun kop opsteken. Maar omdat het er nog niet veel zijn, moet je goed zoeken op de juiste plekken (wat je geliefde er nog eens extra van overtuigt hoe hard je je best hebt gedaan voor hem/haar). De meeste paardenbloemen vind je nu met name in zwaar bemeste voedselrijke weilanden waarvan de aarde een beetje droog is. Hier zul je, nu nog onopvallend, tussen de gele zonnetjes van het kleine hoefblad kleine paardenbloemen zien staan.

Dan nu de 12 fun facts over paardenbloemen. Schrijf de leukste op een kaartje en voeg dat kaartje bij het bosje zelfgeplukte paardenbloemen op Valentijnsdag. Je zult er een grote indruk mee maken bij de liefde van je leven.

 1. Paardenbloemen vertegenwoordigen 3 verschillende hemellichamen in 3 verschillende fasen van hun leven. De gele bloem van de plant stelt de stralende zon voor. De verspreide pluizige zaden lijken op de sterren. En als de pluizige zaden verdwenen zijn, lijkt de overgebleven bol van de paardenbloem tenslotte op de maan. Als dat niet een romantische bloem is…. je geeft je geliefde de zon, de maan en de sterren in één!
 2. De pluizige zaden van de paardenbloem kunnen maar liefst 8 kilometer afleggen. Precies de afstand die jij op je knieën voor je geliefde zou afleggen!
 3. Paardenbloemen gaan open als de zon opkomt en klappen weer dicht als de zon onder gaat. Net als jij… Als jouw geliefde binnenkomt, sta je enthousiast op en begin je te stralen. Vertrekt hij of zij weer, dan slaan je oogleden teleurgesteld weer neerwaarts.
 4. Paardenbloemen worden ook wel pionierplanten genoemd, omdat ze de eerste planten zijn die verstoord land weer koloniseren. Wie was de pionier in jullie liefdesrelatie?
 5. Elk deel van de bloem heeft een belangrijk nut, zowel de bloem, de wortels als de bladeren. Letterlijk alle componenten van de paardenbloem kunnen worden gebruikt voor voedsel, medicijnen of kleurstof. Dus als je geliefde iemand is die niet graag dingen weggooit, maar juist liever talloze andere functies bedenkt voor dingen die ze koopt of krijgt, dan is de paardenbloem het perfecte Valentijnscadeau voor hem of haar.
 6. Een kopje rauwe gehakte paardenbloem bevat 112% van de dagelijks vereiste vitamine A-inname. Tegelijkertijd bevat het slechts 25 calorieën. Een perfecte bloem om je geliefde te helpen zo gezond mogelijk te blijven.
 7. De Chinese geneeskunde gebruikt paardenbloemen al bijna duizend jaar in vele van haar behandelingen. En ook de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen hadden allemaal grondige informatie over de plant. Volgens hen helpt de bloem bij de behandeling van nier-, lever- en maagstoornissen, diabetes, huidirritaties, constipatie, brandend maagzuur, galblaasaandoeningen, artritis, bloedarmoede, kiespijn en koorts. Ze werden ook beschouwd als antigifstoffen en milde diuretica.
  Of paardebloemen nu echt beschikken over al die helende stoffen, dat weten we niet. Maar dat je zoveel over de medische geschiedenis van de paardenbloem weet te vertellen aan je geliefde tijdens het geven van een mooi samengebonden bosje, komt in ieder geval erg indrukwekkend over!
 8. De Latijnse naam van de paardenbloem is Taraxacum officinale. Deze naam is een letterlijke verwijzing naar alle geneeskrachtige eigenschappen van de plant, zoals ontdekt door de Grieken. In feite is jouw geliefde jouw eigen paardenbloem, want hij/zij heeft jou ongetwijfeld genezen van heel veel dingen (o.a. van het alleen zijn).
 9. Paardenbloemen behoren tot de madeliefjesfamilie. En wie in de wereld is nu pas ècht lief… jouw geliefde natuurlijk! Dus daar horen bloemen uit de madeliefjesfamilie bij!
 10. Tot de jaren 1800 trokken mensen gras uit hun gazon om plaats te maken voor paardenbloemen en ander nuttig ‘onkruid’ zoals kippenkruid, malva en kamille. Maar jij hebt je geliefde al die moeite bespaard. Zij/hij hoeft nu geen gras meer uit haar/zijn tuin te trekken, want het bosje paardenbloemen heb jij al voor haar/hem geregeld!
 11. Paardenbloemen zijn misschien wel één van de meest succesvolle planten die er bestaan. Wereldwijd gezien, zijn paardenbloemen echte meesters in het overleven. Dus als er één bloem symbool staat voor hoe jullie relatie elke mogelijke vorm van tegenslag zal overleven, dan is dat de paardenbloem wel!
 12. Een paardenbloemhoofdje bestaat uit wel 300 roosjes. Als je goed kijkt, zie je dat ze lijken ze op kleine bloemblaadjes. Dus zeg nu zelf, is de paardenbloem niet hèt perfecte Valentijnscadeau? Want in essentie geef je je geliefde per paardenbloem maarliefst 300 rozen, maar toch kost het je niets.

Wij zeggen: ga maar snel heel veel paardenbloemen plukken. Je zal je geliefde er dolgelukkig mee maken! Happy Valentine…

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee