Meer planten op de Nederlandse balkons- en (dak)terrassen in 2018 - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Terras en balkon onderzoek
Balkon

Meer planten op de Nederlandse balkons- en (dak)terrassen in 2018

Amsterdam heeft de groenste balkons- en (dak)terrassen van Nederland, Utrecht is het meest tevreden over hun ‘buiten’, Den Haag besteedt er de meeste tijd aan en Rotterdam heeft geen groene vingers.

Mooiwatplantendoen.nl komt weer met verrassende resultaten over de balkons en terrassen in Nederland. Het is de derde keer dat een landelijk onderzoek is gehouden om het ‘groengehalte’ en de tevredenheid te toetsen onder balkon- en terraseigenaren. Het onderzoek wijst onder meer uit dat het aandeel planten ten opzichte van vorig jaar is gestegen – van 70% naar 76%. Met een rapportcijfer van 7,2 is de gemiddelde tevredenheid gelijk gebleven.

Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2.

Bloeiend, eetbaar of groenblijvend?

Vorig jaar waren bloeiende planten populairder (2017: 37%, 2018: 32%). Daarentegen spreken kruiden-, groente-, of andere eetbare planten dit jaar meer aan (2018: 8%) dan vorig jaar (2017: 4%). De meeste balkon- en terraseigenaren, namelijk 49%, heeft het liefst een mix van deze planten die hun ‘buiten’ sieren.

De voornaamste aankoopplaats voor planten is, net als in 2017, het tuincentrum (71%). Bijna een derde (31%) heeft een maand in aanloop tot de onderzoeksperiode de laatste plantenaankoop gedaan. Gemiddeld besteden de terras- en balkoneigenaren 25 tot 100 euro aan het ‘zomerklaar’ maken van het (dak)terras of balkon. Bijna de helft van de (dak)terras- of balkoneigenaren vergeet weleens de planten te verzorgen.

Groen dag terras woonboot Amsterdam

Amsterdam: de groenste balkon- en (dak)terrasstad van Nederland

Amsterdammers hebben, vergeleken met grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27%). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit om deze ‘zomerklaar’ te maken. En hoe beoordelen ze hun balkon en/of (dak)terras? Gemiddeld met een 7.

Utrecht: tevreden over hun ‘groen’

Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon, zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden. Ze zijn gemiddeld 47 euro en 0.9 uur per week kwijt aan hun (dak)terras of balkon.

Den Haag: minste balkons, meeste tijd kwijt

In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, namelijk één uur en 20 minuten per week – ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55% van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan, bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91%. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53%) en geven het gemiddeld een 6,8.

Rotterdam: geen groene vingers

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun ‘buiten’ te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51%) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

Bovenste foto: Mooiwatplantendoen.nl

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee