Houd het koel tegen de muur - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
terras muur warmte
Terras

Houd het koel tegen de muur

Elke muur, maar ook je terras, slaat overdag warmte op. De energie van de zon zet er zich in vast. Het kan een
meenemer zijn, maar met het groeiende aantal hittedagen en -golven is het eerder een nadeel. Zeker in kleine stadstuinen en/of op het zuiden gerichte terrassen en balkons.

Kleur doet wonderen!

Baksteen en beton voeren nog steeds de hoofdtoon bij onze woningen en muren. Maar laten dat nu juist materialen zijn die gemakkelijk en lang warmte accumuleren, zeker als ze rood, zwart, bruin of donkergrijs
zijn. ’s Avonds en ’s nachts laten die materialen de warmte weer vrijkomen. Om de temperatuur op je terras of balkon onder controle te houden (lees: te zorgen voor een koele omgeving), stuur je bij. Een laagje verf verricht al wonderen. Wit stoot de warmte af en oogt fris, maar heeft ook een nadeel: op zonnige dagen verplicht het je tot het opzetten van een zonnebril of toeknijpen van de ogen. Leigrijs is meer neutraal als achtergrond. Echte kleuren kunnen natuurlijk ook, met voorrang voor pasteltinten en vooral vrolijke kleuren als roze, groen en geel.

Hout houdt koel

Je gevel met hout bekleden is een andere optie. Hout accumuleert namelijk veel minder warmte en kan het dus ook niet uitstralen. Bovendien kun je met hout alle kanten uit.

Groene gevel

Klim- of leiplanten combineren voor de koeling van je tuin drie belangrijke eigenschappen. Ze kleuren je gevel groen, vormen een isolerend luchtlaagje tussen bladeren en muur en verdampen een grote hoeveelheid vocht.

Planten die klimmen
De gemakkelijkste manier om een gevel groen aan te kleden, is het gebruik van zelfhechtende planten als klimop, wingerd of klimhortensia. Het nadeel van sommige klimplanten is hun groeikracht. Er zijn er bij die gemakkelijk meer dan 15 meter hoog gaan.

Planten met een steun
Leiplanten zijn beter in toom te houden, maar moet je wel klimhulp geven. De gemakkelijkste manier is om aan de gevel een inoxdraadstructuur vast te maken. Recht omhoog is geen optie, want de planten kunnen zich er niet goed aan vasthouden. Diagonale lijnen, eventueel zelfs elkaar dwarsend, zijn het best en geschikt voor vrijwel alle leiplanten.

Koel en gastvrij!
Met klim- of leiplanten tegen de gevel creëer je tegelijk schuil- en nestkansen voor heel wat vogels, met mussen en merels op kop. Gaat het over bloeiende planten, dan verwen je ook de insecten en vlinders die voor hun overleven afhankelijk zijn van nectar en stuifmeel.

Een verticale tuin

Het meest eenvoudige type groene gevel borduurt voort op het traditionele gebruik van bloem- en plantenbakken. Zelfs de gewone bloem- en plantenbakken kun je gebruiken. Hang ze boven en naast elkaar en beplant ze met klim- en hangplanten, zodat ze een mooi gesloten gordijn vormen.
De echte verticale tuinen gaan voor systemen die het substraat dicht tegen de muur houden.
Laat je in elk geval goed adviseren over het gewicht en dus hoe en waarmee je ze aan de gevel moet bevestigen.

Het hele jaar door kleur
Een verticale tuin is niet alleen verfrissend, hij is nog mooi ook. Ook in de winter zal hij je terras of balkon aankleden. Beplant daarom ongeveer twee derde van de oppervlakte met wintergroene planten, het liefst compact
groeiende soorten die bovendien van lente tot zomer uitpakken met mooie bloemen.

Stofzuigers aan de muur
Klimplanten en planten in verticale tuinen zijn belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Dat ze overdag zuurstof produceren is algemeen bekend. Hun functie als fijnstoffilter is nog onderschat. Toch doen ze dat! Ze vangen
zelfs het fijnste stof, in de lucht gebracht door verbrandingsmotoren, op hun bladeren op en houden het vast tot de
regen ze schoonspoelt en het richting bodem stuurt.

Zakboek voor de klimaattuin

zakboek voor de klimaattuinBovenstaande tekst is afkomstig uit het net verschenen boek “Zakboek voor de klimaattuin” (ISBN: 9789401464833).
Door de combinatie van hittegolven, periodes van droogte en stortbuien zullen we onze tuinen moeten aanpassen, willen we ervan blijven genieten.

Met de tips en inzichten van Marc Verachtert en Bart Verelst wordt je tuin zelfs tijdens een hittegolf een verfrissende oase, terwijl ook regen en wind geen pretbederver meer zijn. Met schaduwbomen en ander groen of een juiste positionering van hagen stuur je de temperatuur in je tuin bij en kun je er zelfs op de heetste dagen aangenaam zitten en genieten.

O.a. te koop via Bol.com of in de boekhandel.

Foto aan het begin van dit bericht: ‘Artifix’ van Veronique De Walsche

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee