Maak van je woonkamer een gezonde samenzijn-kamer! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
woonkamer samenzijn
Woonkamer

Maak van je woonkamer een gezonde samenzijn-kamer!

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek gedaan naar de effecten van menselijke aanraking en ook naar de effecten van het ontbreken ervan. Baby’s overlijden wanneer ze te weinig of géén aanraking krijgen gedurende de eerste maanden van hun leven. Bij volwassenen leidt het ontbreken van aanraking onherroepelijk tot angst, depressie en stress.

Wanneer volwassenen wèl regelmatig aangeraakt worden, kalmeert dit onmiddellijk het zenuwcentrum en het vertraagt ook direct de hartslag tot een gezond ritme. Menselijke aanraking verlaagt ook de bloeddruk en cortisol, ons stresshormoon. Het stimuleert tevens de afgifte van oxytocine, een hormoon dat bekend staat om het bevorderen van emotionele binding met anderen.

7 hacks om het voor elkaar te krijgen!

Wij van Home&Garden willen daarom ook niets liever dan onze trouwe lezers stimuleren tot het creëren van een woonkamer die aanzet tot zoveel mogelijk aanraking en dus blijdschap en geluk.

Want is dat eigenlijk niet waar een woonkamer om draait? Om het gezond en gelukkig samenzijn? Ja! Wij vinden van wel!

Door een paar slimme hacks toe te passen in de woonkamer kun je ervoor zorgen dat de woonkamer weer een plaats van rust, bezinning en vooral: samenzijn wordt.

1. Gooi al je enkele zitstoelen uit huis

Vervang je enkele zitstoelen voor een mooie extra 3-zitsbank neer die uitnodigt om samen op te gaan zitten, waardoor je elkaar automatisch af en toe (of langdurig) aanraakt.
Niet alleen oogt je kamer extra stylish met mooie grote banken erin, iedereen die er op zit wordt er automatisch een stuk gelukkiger van! Twee vliegen in één klap!

2. Plaats een sfeervolle zoutlamp in de kamer

Allereerst verhoogt de kleur van het licht de gezelligheid in de kamer. Een kamer die sfeervol is belicht, stimuleert de behoefte tot fysiek samenzijn nog eens extra omdat zacht en warm licht mensen van nature relaxter maakt. En hoe relaxter de mens, hoe minder krampachtig er mentale muurtjes omhoog gehouden worden en dus fysieke afstand wordt gecreëerd.
Ook scheidt de zoutlamp negatieve ionen af wat heel gezond is voor de luchtkwaliteit in de woonkamer.

3. Een apart tafeltje met krukjes

Plaats ergens in een ongebruikt hoekje van de woonkamer een apart tafeltje met krukjes eromheen die enkel en alleen voor gezelschapsspelletjes mag worden gebruikt. Zet vervolgens elke week (bijvoorbeeld elke zondag) een nieuw spelletje helemaal klaar en gereed om gespeeld te worden, zodat mensen enkel nog achter het tafeltje plaats hoeven te nemen. Op die manier kan iedereen er meteen mee aan de slag, zonder enige barrière.

4. Gebruik kaarsen, wierook of essentiële oliën

Om een ontspannende en uitnodigende sfeer te creëren die fysieke aanraking aanmoedigt kan je kaarsen, wierook of essentiële oliën gebruiken. Als je voor essentiële oliën kiest, ga dan voor typisch ontspannende essentiële oliën.

5. Water in de woonkamer

Plaats iets met zichtbaar water in de woonkamer, zoals een kleine fontein of een aquarium. Water trekt mensen altijd aan, mensen willen er vaak bij in de buurt zitten of naar kijken. Ook creëert water een gevoel van rust en ontspanning in de kamer.

6. Plaats veel planten en bloemen in de woonkamer

Niet alleen brengen zij veel leven in de woonkamer. Ook zorgen zij voor een mooie natuurlijke textuur in de kamer die mensen bij een eerste aanblik al direct laten ontspannen. Daarnaast trekken met name mooie bloemen regelmatig visuele belangstelling van mensen. Mensen vinden het fijn om in de buurt te zitten van mooie dingen zodat ze er met regelmaat even naar kunnen kijken en van kunnen genieten.

7. Neem een huisdier

Ook zij brengen een nieuw niveau van aanraking en warmte in je woonkamer. Uit menig onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van huisdieren in de kamer een onmiddellijk effect van stressverlaging heeft op de mens.

Houd in gedachten dat het belangrijkste van alles is om een comfortabele en uitnodigende sfeer te creëren die mensen aanmoedigt om te ontspannen en van elkaars gezelschap te genieten. En natuurlijk het liefst iedereen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, zodat optimale menselijke aanraking wordt gestimuleerd! Investeer dus vooral in een paar mooie grote banken als allereerste stap, dan kan het haast niet misgaan!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee