Laat je liefde voor "Grootmoeders Tijd" terugkomen in je interieur - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Valentijn Koffiehuis de Hoek
Styling

Laat je liefde voor “Grootmoeders Tijd” terugkomen in je interieur

Valentijnsdag is niet alleen een dag voor romantische geliefden. Het is ook een dag waarop je met liefde terugdenkt aan alle àndere personen die een mooi deel van je leven uitmaken of hebben uitgemaakt. Eén van die personen is je oma. Hoe fijn was het immers vaak niet om als kind bij je oma thuis te komen. Niet alleen vanwege de gezelligheid en haar lekkere koekjes, maar ook omdat haar huis er altijd héél anders uitzag, dan je voor de rest om je heen zag.

Oma’s huis

Eenvoudig, warm, gezellig en lekker kneuterig. Dat is hoe de huizen van de meeste oma’s en overgrootmoeders er, vroeger toen je kind was, uitzagen. Dat kwam omdat de oma’s en overgrootmoeders van toen, uit een héél ander soort tijdsperiode kwamen, dan de tijdsperiode waarin we tegenwoordig leven.

Het leven en het interieur van toen

Toen onze oma’s nog kind waren, was het leven lang niet zo rijk en overdadig als dat tegenwoordig is. Al het meubilair van toen was nog van een hele hoge kwaliteit en vaak handgemaakt. Alle meubels, en alle andere interieurelementen, stoffen en materialen werden vaak met de grootste zorg uitgezocht, om vervolgens slechts éénmalig te worden aangeschaft. Dit gebeurde vaak vlak na het huwelijk, waarna er vervolgens vijftig jaar of langer mee gedaan werd. Elk muntje werd wel dertig keer omgedraaid voordat hij eindelijk werd uitgegeven aan iets, want zuinigheid was -uit noodzaak- één van de grootste kernwaarden van de Nederlandse samenleving.

Het leven en het interieur van nu

De Nederlandse vrouwen van weleer hadden toendertijd aldus een heel andere mindset dan de vrouwen van tegenwoordig. Hoewel het ‘consuminderen’ (minder dingen kopen, langer met je spullen doen) wel steeds meer een begrip begint te worden in de hedendaagse samenleving, profiteren de meeste mensen vooral ook grootschalig van de vele leuke nieuwe interieurtrends en de mogelijkheid om voor een goedkope prijs de leukste meubels en interieurspullen te kopen. De meest kekke, moderne en kleurrijke spullen worden om die reden vaak zonder nadenken aangeschaft. Bevallen ze uiteindelijk toch niet, of is de trend voorbij? Dan worden ze met hetzelfde gemak een paar maanden later weer bij het grofvuil gezet. Tijd voor weer wat anders leuks en hips in je huis!

Het interieur van toen… in je huis van nu

Maar wat als je hart ernaar hunkert om toch iets van “Grootmoeders Tijd” terug te brengen in je eigen huis? Wat als je verlangt naar een stukje meer eenvoud, kneuterigheid, warmte en gezelligheid bij je thuis?

Dan hebben wij een paar leuke tips voor je, geïnspireerd op het interieur van één van de meest leuke koffiehuisjes in Amsterdam: Koffehuis de Hoek. Meteen nadat je bij dit koffiehuis naar binnen bent gestapt, voelt het nèt alsof je bij je oude lieve omaatje van toen op bezoek bent.

Het ouderwetse interieur van Koffiehuis de Hoek als inspiratie

Koffiehuis de Hoek bestaat al sinds 1954. Het was een eenvoudige plek waar arbeiders de dag begonnen met een broodje en ‘een bakkie’, en soms wat sterkers. Het was fijn voor de arbeiders om hier tussen al het harde werken door naar binnen te stappen, want het voelde er net als bij moeder, of als bij het ‘eigen vrouwtje’, thuis. Even tot rust komen in een huiselijke en eenvoudige omgeving zonder poespas.

Het interieur had in die dagen geen prioriteit bij Koffiehuis de Hoek. De enige regel die in dat tijdperk gold, was dat een blind paard er geen schade zou kunnen aanrichten. Sinds die jaren is er heel wat veranderd in Amsterdam, vooral op het gebied van stijl en interieur, maar Koffiehuis de Hoek is altijd zichzelf gebleven. Prima broodjes, goeie koffie, Amsterdamse gezelligheid en vooral: eenvoud. Lekker ouderwetse eenvoud.

Het vaste motto van Koffiehuis is dan ook al bijna vijftig jaar: “Met vlag en wimpel, we houden het simpel.”

En dat is dan ook te zien aan hun inrichting die na al die jaren nog steeds hetzelfde lijkt te zijn gebleven. Ga bij ze lunchen of thee drinken als je je heerlijke Valentijnsweekend met je geliefde in Amsterdam aan het beleven bent (ze zitten op de Hoek van de Prinsengracht en de Reestraat) om zelf aan te voelen hoe het ook alweer voelde om als klein kind bij oma thuis te zitten.

Kun je toch niet wachten, dan hier alvast onze tips om eenzelfde soort “Grootmoeders Tijd”-interieur bij jou thuis te creëren zoals je ook bij hen vindt.

6 Tips om je interieur eruit te laten zien alsof je in “Grootmoeders Tijd” leeft

1. Naai geblokte theedoeken aan elkaar vast, en voilá! Een tafelkleed!

Eén van de meest toonaangevende elementen in het interieur van Koffiehuis de Hoek zijn wel de geniale tafelkleedjes! Het zijn gewoon geblokte theedoeken van allemaal dezelfde kleur (groen in hun geval). Het zet de toon voor de gehele ruimte. Het is één van de meest geniale hacks om in een handomdraai het gevoel van ‘bij oma thuis’ te creëren aan je eigen keukentafel of eettafel. Probeer het eens!

2. Géén enorme bos bloemen, gewoon één bloem

Zuinigheid is waar het leven om draaide in “Grootmoeders Tijd”. Dus waarom een hele bos bloemen kopen als je ook voor veel minder geld één bloem kunt kopen? Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Oooh, wat hadden onze grootmoeders daar gelijk in. Pas als je iets reduceert tot één, begin je plotseling de echte schoonheid van dat ene in te zien. Je merkt ook aan jezelf dat je een bloem plotseling met meer interesse begint te bekijken als hij helemaal in zijn eentje alleen staat te zijn. Ineens krijgt hij alle aandacht! Zoals het zou moeten. Dus vindt een leuk leeg glazen flesje (wees zuinig; een nieuw vaasje kopen kost ook weer geld!), doe er één bloem in, en geniet van de simpelheid.

3. Simpele houten tafelstoelen aan een simpele houten tafel

Tafels en tafelstoelen worden tegenwoordig in de meest stijlvolle designs gecreëerd en met de meest rijke en weldadige stoffen gedrapeerd. Maar als je graag de sfeer uit “Grootmoeders Tijd” wilt hercreëren in je huis, heb je helemaal niets aan dat soort meubelen. Back to basic, dat is waar je naartoe moet. Dus, loop de eerste de beste houten meubelmaker of kringloopwinkel binnen die eenvoudige houten meubels verkoopt en neem het mee naar huis! Oma’s hart zou er een sprongetje van maken als ze dat zou zien!

4. Hang veel ouderwetse fotolijstjes aan de muur of zet ze neer

Een ander typisch kenmerk van oma is dat ze vaak veel foto’s van familieleden heeft hangen of staan. En vaak zijn het statieportretten (dus geen foto’s van jou tijdens het bungeejumpen of van jou in je bikini tijdens het zonnen op het strand). Van die lekker degelijke foto’s moet je hebben dus. Als je alle foto’s vervolgens in zwart-wit laat bedrukken, krijg je helemaal het gevoel van weleer.

5. Plaats overal mandjes

Dit is typisch zo’n tip waar je nooit aan denkt, maar wat meteen zóveel effect heeft als je het doet! Oma’s hadden vaak overal wel mandjes voor: een mandje voor de bolletjes wol, een mandje voor de kranten van opa, een mandje voor de warme dekentjes, een mandje voor het brood. Je kan het zo gek niet bedenken, of oma had er wel een mandje voor! Koop dus een paar leuke natuurlijk uitziende mandjes (geen felle kleuren), en bedenk wat jij allemaal voor leuks in jouw eigen mandjes kunt doen.

6. Plaats een grote ouderwetse open haard met hoge schouw

Toegegeven, deze laatste tip voldoet niet helemaal aan oma’s drang tot zuinigheid. Want het laten plaatsen van een echt ouderwetse open haard met hoge schouw kost wel wat. Maar, als je hem eenmaal hebt, zul je er nooit meer spijt van krijgen. Want alleen de aanblik ervan creëert direct al een hoop ouderwetse sfeer en gezelligheid in je kamer en dan heb je hem nog niet eens aangestoken. Wacht maar tot je dát doet, dan is het in een mum van tijd ècht alsof je in “Grootmoeders Tijd” leeft.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee