Kerstster plant verzorgen en goed houden - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kerstster verzorgen
Algemeen

Kerstster plant verzorgen en goed houden

Je kan ze alweer een tijd overal kopen, de kerststerren. Helaas halen velen van hen het niet na een paar dagen thuis. Lees verder hoe dat komt en hoe je het kunt voorkomen met de juiste verzorging.

De plant Kerstster (Euphorbia pulcherrima) krijgt zijn naam deels vanwege zijn licht tot donkerrode bladeren, die in een stervorm zijn gerangschikt en deels omdat de bloeitijd in de winter is.

Breed kleurenspectrum

Het kleurenspectrum van de schutbladen is zeer divers en reikt al lang verder dan het klassieke rood: nieuwe rassen produceren roze, roze en zalm, gele en (crèmekleurige) witte schutbladen. Gemarmerde, gespikkelde en geplooide soorten zijn nu ook verkrijgbaar, evenals minivormen die mooi staan als ze in groepsverband worden gerangschikt.

Waar moet je op letten bij het kopen van Kerstster?

Het is belangrijk om kerstster te kopen die veel bladeren heeft, dicht bedekt is met vitaal uitziende groene bladeren onder de gekleurde schutbladen. Gekrulde of vergeelde bladeren zijn een teken van wortelrot of uitdroging van de plant. Kerststerren mogen ook niet in het water zwemmen als ze worden gekocht – dit betekent namelijk dat de plant alleen water heeft gekregen tijdens het in de schappen liggen en dat er voortijdige bladvernietiging kan optreden.

Let ook op de bloemen, die vrij onopvallend in het midden van het gekleurde schutblad zitten: bij verse kerststerren zijn ze voornamelijk knopvormig en beginnen ze net te bloeien, herkenbaar aan de beginnende geelrode kleur.

Vermijd wateroverlast en tocht

Kerststerren zijn robuust en gedijen het best als ze lauw water krijgen. Pas als de aarde droog aanvoelt, moet er water worden gegeven – kerststerren zijn helemaal niet in staat om teveel water te verdragen. Ook temperatuurschommelingen zijn niet goed voor de plant.

De meest voorkomende fout wordt echter al gemaakt bij het transport van de plant van de winkel naar huis: Kerststerren kunnen geen kou of tocht verdragen. Dit betekent: goed inpakken voor de thuisreis en thuis een plek kiezen zonder tocht. Plaats de plant bij het luchten op een beschutte plaats, vooral bij koele buitentemperaturen, weg van het raam. De kerstster reageert op afkoeling door snel vallende bladeren.

De kerstster houdt van lichte en warme kamers, met een kamertemperatuur tussen 15 en 22 °C. Een locatie zonder directe verwarmingslucht en zonnestraling is ideaal.

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee