Inclusiviteit centraal bij Hortus Alkmaar - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
opening hortus alkmaar
Agenda

Inclusiviteit centraal bij Hortus Alkmaar

Op woensdag 3 mei markeerde Rob Niele, de voorzitter van Ondernemend Alkmaar, de start van het tuinseizoen 2023 van Hortus Alkmaar met een bijzondere opening. Het thema van deze gelegenheid was inclusiviteit, en een diverse groep gasten was aanwezig, waaronder vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de gemeente Alkmaar en mensen uit het netwerk van Hortus Alkmaar.

Iedereen laten genieten: inclusiviteit

Hortus Alkmaar streeft ernaar om haar prachtige en interessante botanische tuin toegankelijk te maken voor alle bezoekers, zodat iedereen ervan kan genieten. De opening van het seizoen 2023 bood een voorproefje van hoe dit in de praktijk wordt gebracht. Rob Niele, voorzitter van Ondernemend Regio Alkmaar, verrichtte de openingshandeling door de speciale QR-code te scannen die verwijst naar de recente renovaties in de tuin, waaronder een nieuwe waterpartij en verschillende bloembakken. Normaal gesproken leidt een QR-code naar een geschreven tekst, maar om mensen met een visuele beperking beter van dienst te zijn, is de informatie nu hoorbaar op hun eigen smartphone. Dit geldt ook voor de informatie over de nieuwste aanpassingen in de tuin. De heer Niele ondersteunt volledig duurzaamheid en inclusiviteit: “Duurzaamheid blijft een belangrijk onderwerp, in de hele maatschappij. Vooral bij jongeren leeft dit sterk. Maar eigenlijk is het nu voor iedereen tijd om actie te ondernemen, ook op het gebied van inclusiviteit. Hier kunnen zowel de hortus als het bedrijfsleven van elkaar leren.”

Proefrondleidingen en bredere paden

Binnenkort zal er een eerste rondleiding plaatsvinden in de tuin speciaal voor mensen met een visuele beperking. De tuinbegeleiders hebben extra informatie gekregen over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Er wordt ook gewerkt aan een rondleiding voor mensen met een gehoorbeperking. Zodra alles gereed is, kunnen zij bij de bezienswaardigheden een QR-code scannen om extra informatie te lezen. Vaak zal er naast de tuinbegeleiders van Hortus Alkmaar ook een gebarentolk aanwezig zijn.

opening hortus alkmaar 2023

Hortus Alkmaar heeft bovendien de paden verbreed, zodat ze toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en gemakkelijker begaanbaar zijn met een rollator. Er is gestart met fondsenwerving voor een rolstoeltoilet, waarbij al enkele duizenden euro’s zijn opgehaald dankzij donaties van particulieren en een Lionsgroep die zich hiervoor inzet. Momenteel is er nog geen rolstoeltoilet aanwezig, wat het voor degenen die dit nodig hebben, lastig maakt.

Accent op inclusiviteit

Naast de inzet voor de natuur in relatie tot gezondheid en welzijn, vergroening en klimaatactie, natuureducatie en het stimuleren van biodiversiteit, zet Hortus Alkmaar zich ook in voor inclusiviteit en het verwelkomen van een breed scala aan bezoekers.

De openingstijden van Hortus Alkmaar tijdens het tuinseizoen van 2023 zijn als volgt: op maandag is de tuin gesloten, van dinsdag tot en met vrijdag is de tuin geopend van 10.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag en zondag is de tuin geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Breng een bezoek aan Hortus Alkmaar, gelegen aan Berenkoog 43 op bedrijventerrein De Beverkoog, Alkmaar. Laat je betoveren door de prachtige botanische tuin en geniet van een inclusieve ervaring waar iedereen welkom is.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee