Hortus Alkmaar officieel lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Hortus Alkmaar
Tuin

Hortus Alkmaar officieel lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) van vorige week is bekendgemaakt dat Hortus Alkmaar als volwaardig lid mag toetreden. Sinds 2015 was Hortus Alkmaar aspirant-lid van deze vereniging, waarvan 25 gerenommeerde tuinen lid zijn.

Om volwaardig lid te kunnen worden, moest de hortus nog aan een aantal voorwaarden voldoen. Hierbij werd uitgegaan van de definitie voor botanische tuinen zoals die in 1999 geformuleerd is door BGCI (Botanic Garden Conservation International): Botanische tuinen zijn instellingen waar een gedocumenteerde, levende plantencollectie wordt beheerd ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek, natuurbehoud, tentoonstelling en onderwijs. Na een bezoek van de visitatiecommissie van de NVBT afgelopen najaar bleek Hortus Alkmaar aan alle voorwaarden te voldoen.

Hortus Alkmaar planten

Intussen deed de Alkmaarse tuin als aspirant-lid al volop mee aan de landelijke activiteiten van de vereniging, zoals in 2016 het rodelijstproject en in 2017 de kroonjuwelententoonstelling met daarbij onder andere een serie postzegels en een prachtig boek over de botanische tuinen. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor het thema van dit jaar: het project ‘Plant & Eter’ met speciale aandacht voor voeding en voedselzekerheid. De officiële opening van dit jaar is op zondag 22 april 2018 met een themadag over moestuinen aanleggen.

De collectie van Hortus Alkmaar bestaat uit een 1000-tal soorten planten, waarvan zo’n 750 soorten een geneeskrachtige werking hebben. Het is daarmee één van de grootste collecties geneeskrachtige planten van Nederland. De komende jaren wordt dit assortiment nog verder uitgebreid. De complete collectie is te vinden op de website van de Hortus Alkmaar. Op deze website zijn ook de openingstijden van de tuin te vinden.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee