In vijf stappen 50% meer zonlicht in je huis - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zonlicht in huis
Tips

In vijf stappen 50% meer zonlicht in je huis

Niets maakt een mens gelukkig dan omgeven te worden door veel natuurlijk licht. De beperkte hoeveelheid ramen in je huis maakt dit vaak een lastige klus. Hieronder een handig vijf-stappenplan om het licht in je huis in één dag met maar liefst minstens 50% te verhogen.

Stap 1: Hang veel spiegels op

Spiegels zijn een makkelijke en budget-vriendelijke manier om de hoeveelheid daglicht in je huis drastisch te verhogen. Plaats de spiegels recht of schuin tegenover de ramen en je zorgt voor een optimale weerkaatsing van het daglicht dat door je ramen naar binnen valt. Een bijkomend voordeel van spiegels in je kamer is dat ze je kamer veel groter en ruimer doen lijken. Dat zijn dus twee vliegen in één klap. Als je spiegels tegenover elkaar plaatst, bereik je zelfs nog een veel groter ruimtelijk gevoel dan je hebt als je een spiegel aan slechts één zijde van je kamer plaatst. Ook kun je een donkere en korte hal, lichter, langer en ruimtelijker laten lijken door een grote spiegel op te hangen aan het einde van de gang.

Stap 2: Werk veel met glimmende materialen in je huis

Je staat hier niet snel bij stil, maar de materiaalkeuze van de accessoires die je kiest ter decoratie van je kamer, dragen ook bij aan het natuurlijk lichtniveau van je kamer. Zonlicht wordt geabsorbeerd door donkere houten fruitschalen, terwijl het juist wordt weerkaatst door lichte metalen fruitschalen. En denk ook eens aan de fotolijstjes, het mooie grote dienblad op het aanrecht in de keuken, de deurknoppen op je kamerdeur en die grote plantenbakken in de hoek van de kamer. En laten we vooral niet de meest aanwezige spullen in je kamer vergeten: het meubilair. Hoe meer je alles in metalen vorm doet (zilver, goud, brons), en zelfs ook glas, des te meer zonlicht optimaal door je kamer heen weerkaatst kan worden met een groter daglichtniveau tot gevolg.

Stap 3: Haal alles wat de lichtstroom blokkeert weg

Kijk goed in je huis wat er in de buurt van de ramen staat en haal het weg.  We hebben het hier zowel over begroeiing buiten als wat er binnen in je huis voor meubels staat welke eventueel precies in of vlak naast het pad van het licht staan. Vergeet ook niet je vensterbank helemaal leeg te maken.

Stap 4: Vervang je vloerbedekking

Het uiteindelijke doel is om de vloer lichter van kleur te krijgen. Hoe lichter de vloer, hoe meer het zonlicht erop kan reflecteren, en hoe lichter je kamer zal worden.

Het vervangen van je vloerbedekking kun je op verschillende manieren aanpakken.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je vloer te schilderen. Hoe meer je verf glanst, hoe meer het zal reflecteren. Het meest optimale effect bereik je door witte hoogglans verf te gebruiken.

Ook kun je ervoor kiezen om tapijt, tapijttegels of zeil te gebruiken in een lichte kleur. Kijk goed rond in je kamer en bedenk welk soort materiaal het beste zou passen bij de rest van je interieur. Als je dat eenmaal bepaald hebt, kun je helemaal los met het vinden van de juiste kleur en de mooiste structuur in de vloerbedekking van je keuze.

Heb je een donkere houten vloer en wil je het liever niet in z’n geheel in een andere kleur schilderen of wil je er liever niet iets op leggen? Dan kun je er ook voor kiezen om kleine lichte patronen erop te schilderen. Er zijn diverse patronen beschikbaar die je kunt gebruiken om in te kleuren (in te ‘schilderen’).

Stap 5: Vervang je gordijnen

Je kunt ervoor kiezen om alle gordijnen en andere raambekleding volledig te verwijderen van je ramen. Immers, hoe minder er in de weg van je ramen hangt, hoe meer zonlicht naar binnen kan stromen.

Ben je toch iets meer op je privacy gesteld, probeer je raambedekking (zoals gordijnen of rolgordijnen) zo licht mogelijk te houden, bij voorkeur wit of naturel. Op die manier help je het licht dat binnenkomt door het te laten reflecteren op je raambekleding. Er zijn oneindig veel mogelijkheden te vinden op het gebied van lichtkleurige gordijnen. Laat je hart spreken, en kies dat gordijn dat het best bij jou en je interieur past!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee