Hoe verf je een trap? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
trap verven
DIY

Hoe verf je een trap?

In veel huizen is een trap het eerste wat de aandacht vangt van binnenkomende gasten. Creatieve huiseigenaren vinden het daarom vaak leuk om extra aandacht te geven aan het uiterlijk van deze trap. Er zijn vele manieren om dat te doen en verven is daar één van. Verven biedt de ultieme mogelijkheid om de trap van een origineel uiterlijk te voorzien, dat geheel samengaat met het interieur van de rest van het huis. Maar hoe doe je dat nu, het verven van een trap? Home&Garden zet de stappen voor je op een rij:

Stap 1: Voorbereiding

Ruim alles op dat op de trap ligt en maak het vervolgens goed schoon. Leg dan een dekzeil op de vloer onder- en bovenaan de trap en plak deze goed af met afplaktape. Wanneer de trap ingebouwd staat tussen één of twee muren, plak dan ook deze muren af tot ongeveer een meter boven de trap. Bekijk vervolgens of er ander verfwerk in de buurt is dat eventueel verpest zou kunnen worden door vrijkomend stof van het schuren van de trap. Zo ja, plak dan ook dit van tevoren goed af. Nu alles helemaal gereed is, stofzuig de trap nogmaals en maak de trap dan nog éénmaal extra goed schoon zodat deze uiteindelijk geheel stof- en vetvrij is. Je kunt hiervoor speciale reinigingsmiddelen gebruiken.

Stap 2: Schuren

Nu is het tijd om de trap te gaan schuren. Vanwege de grote afmetingen van het totale oppervlak is een kleine wendbare schuurmachine aan te raden met stofafzuiging, maar als je genoeg tijd hebt dan kan het ook makkelijk gedaan worden met handschuurpapier. Niet alle verflagen hoeven volledig afgeschuurd te worden. Het gaat erom dat de ondergrond ruw genoeg wordt zodat de nieuwe verflaag beter kan hechten. Wanneer je klaar bent met schuren, maak dan de trap opnieuw goed schoon. De trap moet geheel stofvrij zijn voordat je weer verder gaat met de volgende stap.

Stap 3: Plamuren en Kitten

Speur de trap nu na. Zie je oneffenheden? Repareer deze dan met geschikte plamuur. Openstaande naden en scheurtjes kunnen worden dicht gekit met acrylaatkit. Deze kit is gemakkelijk glad te strijken met wat water. Wanneer je met dit alles klaar bent en alles goed is opgedroogd (lees goed de gebruiksaanwijzing), schuur dan de plamuurplekken nog even mooi na zodat het een mooi glad geheel wordt. Wanneer je klaar bent met schuren, maak dan de trap opnieuw stofvrij en schoon.

Stap 4: Grondverf

Het is nu tijd om de eerste laag grondverf aan te brengen. Wanneer de hele trap volledig is bedekt met deze eerste laag grondverf, laat het dan eerst goed drogen voordat je weer verder gaat. Wanneer je eenmaal zeker weet dat de grondverf goed droog is, schuur de trap dan opnieuw licht na om het vervolgens weer stofvrij en schoon te maken. Let op dat je het schoonmaken van de trap nog steeds net zo secuur doet als je de eerste paar keer deed. Nu is het niet de tijd om dit ritueel te gaan verwateren. Elk extra stofje dat nu blijft zitten, zal je straks extra goed kunnen zien wanneer alle volgende lagen verf erop zitten.

Stap 5: Aflakken

Het is nu tijd voor het aanbrengen van de verf van je keuze. Er zijn verschillende soorten verf waartussen je kunt kiezen. Kies je voor een hoogglans (wat een sterkere verf is), of een zijdeglans (veroorzaakt minder snel krassen) bijvoorbeeld. En voor welke kleuren kies je? Doe je de gehele trap in één kleur of besluit je om elke trede weer in een andere kleur te verven? Natuurlijk heb je dit soort beslissingen al ruim van tevoren gemaakt en staan de potten verf al klaar om mee aan de slag te gaan. Maar bedenk dat dit het laatste moment is dat je nog van gedachten kunt veranderen. Op Verf-plaza.nl staan verschillende soorten trapverf, mocht je nog geen keuze hebben gemaakt.

Als je eenmaal zeker weet wat je precies wilt gaan doen met de verf, is het nu eindelijk tijd om je visie tot leven te brengen.

Breng de eerste laklaag aan om hem vervolgens goed te laten drogen. Herhaal dan het proces. Breng opnieuw een laklaag aan en laat ook deze laag weer heel goed drogen. De reden om meerdere laklagen op een trap aan te brengen heeft alles te maken met het feit dat verf op een trap sneller de kans heeft op slijten als gevolg van het veelvuldige gebruik van de trap door de bewoners van het huis. Dus eventueel kan er gekozen worden voor een derde laklaag op de trap.

Als eenmaal de laatste laklaag op de trap zit, is het van groot belang om de trap extra goed te laten drogen. Hou hiervoor een minimum van zeven dagen aan. En dan… genieten van je ‘nieuwe’ trap!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee