Hoe kies je de juiste led spots? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
led-spots
Interieur

Hoe kies je de juiste led spots?

Led spots, iedereen heeft er al weleens van gehoord en misschien heb je ze zelfs wel al in huis. Wanneer je kiest voor led spots draag je automatisch bij aan het milieu en bespaar je ook nog eens geld op de energierekening. Dat is een win-winsituatie. Wanneer je led spots gaat kopen kun je nog weleens tegen problemen oplopen bij het kiezen van de juiste verlichting. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het uitkiezen van nieuwe led spots. Je vindt informatie over de lichtbundel, de kleurtemperatuur en de ruimte waar ze komen te hangen.

De juiste lichtbundel

Bij de aanschaf van led spots is het van belang om de juiste lichtbundel te kiezen die past bij de ruimte en functie die de spot moet gaan vervullen. Je moet dus rekening houden met de oppervlakte die je wilt verlichten. Hierbij is het goed om te weten welke gradenbundel je nodig hebt. De gradenbundel of lichtbundel bestaat uit allemaal lichtstralen die uit de lichtbron komen. Het wordt ook de openingshoek van de verlichting genoemd. Deze stralingshoek vormt de grootte van het oppervlak dat belicht wordt. Er bestaan heel veel soorten lichtbundels en iedere lichtbundel heeft een bepaald doel. Een smalle lichtbundel wordt ook wel een lichtstraal genoemd en wordt vooral gebruikt om een heel klein deel van een object te belichten. Zo kan een smalle lichtbundel bijvoorbeeld gebruikt worden om bepaalde accenten van een schilderij te belichten. Dit wordt ook wel accentverlichting of directe verlichting genoemd. Een voorbeeld hiervan is een led spot met een stralingshoek van 10°. Een brede lichtbundel wordt vooral gebruikt om een heel groot oppervlak te verlichten. Het wordt ook wel indirecte verlichting genoemd. Een voorbeeld hiervan is een led spotje van 60°. Ook speelt de hoogte van het plafond of muur mee. Wanneer je hoge plafonds hebt, is het niet aan te raden om met een heel brede lichtbundel te werken. In dat geval zal het licht onvoldoende naar beneden dalen en zal je last hebben van te weinig licht, vooral bij lezen. Het is ook mogelijk om combinaties te maken, bijvoorbeeld een brede lichthoek voor de algemene verlichting en een smalle lichthoek voor accentverlichting of om te lezen.

De kleurtemperatuur van led spots

Een andere factor waar je op moet letten bij de aankoop van led spots is de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt in de verlichtingswereld ook wel aangeduid in Kelvin (K). De Kelvin-waarde geeft eigenlijk niets meer aan dan de kleur die een lichtbron uitstraalt. Wanneer je kiest voor een lage kleurtemperatuur, lager dan 2700 K, creëer je sfeerverlichting zoals kaarsverlichting. Het kan gebruikt worden om een meer ontspannende of romantische sfeer te creëren. Deze led spots worden vaak in lounges, restaurants, woon- en slaapkamers gebruikt. Een kleurtemperatuur van 2700 – 3300K wordt vaak gebruikt waar het gezellig en comfortabel moet zijn. Deze warm/witte kleur kan nuttig zijn om extra warme witte accentlichten te installeren in kamers met neutrale witte of koel/witte basisverlichting. Deze led spots worden vaak thuis gebruikt. Daarnaast heb je ook nog koel wit als kleurtemperatuur. Koel wit is de perfecte lichte kleur voor gebieden met een hoge vraag naar concentratie en goed zicht. Deze lichte kleur onthult details die warme witte lichtkleuren niet zouden laten zien. Deze led spots zijn ideaal voor een werkruimte. Zo is er dus voor elke ruimte en voor elke functie een andere led spot.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee