Hoe je zelf een betonnen vloer kunt leggen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Terras

Hoe je zelf een betonnen vloer kunt leggen

Je hebt een mooi huis met een leuke grote tuin en je wilt achterin het oude houten schuurtje vervangen door een mooie nieuwe moderne schuur. De bomen eromheen wil je natuurlijk lekker laten staan. Het afbreken van de oude schuur gaat gelukkig makkelijk en je hebt de grond al netjes gelijk gemaakt.

Nu wil je een strakke betonnen vloer met bouwstaalmatten voor je nieuwe schuur leggen, maar hoe doe je dat eigenlijk? Het grondoppervlak van de schuur meet 8 m2. Lees verder welke materialen je nodig hebt en welke stappen je moet doorlopen om een mooie betonnen vloer van 10 cm dik te kunnen storten.

De bekisting

Op elke hoek zet je een tuinpaal in de grond. Dan schep je de grond weg tot 15 cm diep. Stort een 10 cm dikke laag metselzand in het gat. Graaf daarna smalle sleuven van 20 cm diep langs het gat tussen de hoekpalen. Zet dan stroken multiplex van 25 cm in de sleuven zodat ze 5 cm boven de grond uitsteken. Zorg dat de stroken goed recht en haaks staan en vul eventuele gaten aan met het metselzand. Haal de oude tuinpalen uit de grond en zet op elke hoek vanaf 10 cm van de hoek twee tuinpalen 50 cm in de grond, die je met schroeven aan de multiplexstroken bevestigt. Plaats op elke meter nog een paal die je ook aan het multiplex vast schroeft. Zaag dan de bovenste stukken van de palen weg, zodat de bovenkanten gelijk zijn met het multiplex.

Beton

Leg plastic folie neer op het metselzand. Leg daarop langs de lange kanten stoeptegels, waar je dan om een bouwstaalmat op kunt leggen. Deze prefab bouwstaalmatten zijn er speciaal voor om scheuren in het beton te voorkomen. Je kunt hiervoor onbehandelde bouwstaalmatten gebruiken. In dit geval is een bouwstaalmat van 5mm voldoende. Maak dan de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing en stort het in het gat. Prik hier en daar in de mortel om eventuele lucht te laten ontsnappen. Met een lange rechte lat kun je de vloer netjes waterpas maken. Ook kun je met een metalen spaan de vloer nu mooi egaliseren. De verse betonnen vloer kun je het beste even met wat water besprenkelen en dan afdekken met plastic folie. Laat het vier dagen goed uitharden. Dan kun je de palen en de bekisting verwijderen en je vloer is klaar!

Meer lezen

Eén reactie op “Hoe je zelf een betonnen vloer kunt leggen”

  1. Maria ten Hoeve schreef:

    Wij hebben al wat ervaring met beton, want in onze woning hebben we een gevlinderde cementdekvloer laten leggen. Nu gaan we echter zelf aan de slag in onze tuinschuur met beton. De bekisting is gelukkig bijna af, en daarna gaan we door naar de volgende stap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee