Het juiste licht in de woning - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Verlichting
Styling

Het juiste licht in de woning

Lampen zijn een belangrijk onderdeel van het interieur en zorgen daarnaast ook voor sfeer in huis. Het maken van een lichtplan is essentieel om de basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting in de woning aan te geven. Met led lampen en armaturen kan de gehele woning ingericht worden.

Basisverlichting

Geef per ruimte aan waar de basisverlichting komt. Plaats deze verlichting op een dusdanige manier dat het licht zoveel mogelijk verspreidt. Dit betekent vaak gecentreerd in de ruimte, bijvoorbeeld in het midden van het plafond of tegen de wand. In de keuken en badkamer is helder licht prettig als inbouwspots met de juiste dimmer.

Sfeerverlichting

Sfeerlichting hoort in ieder geval in de woonkamer en de slaapkamers thuis. Sfeerverlichting is zacht, warm en verlicht slechts een deel van de ruimte. Een snelle sfeermaker is een lamp met dimmer, maar je kunt ook spelen met verschillende lichtbronnen. De lichtkleur bepaalt hoe prettig je het licht ervaart. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur (Kelvin). Als het getal hoger is dan 2700K geeft de lamp ‘kouder’ licht. Hoe lager het getal, hoe meer sfeervol het licht. Met led licht is het mooie en gezellige warme witte licht vergelijkbaar met de oude gloeilamp.

Accentverlichting

Tenslotte geef je in het lichtplan aan waar je kunst in je huis hebt staan, zoals een beeld of schilderij. Het is zonde als de kunstwerken in een donker hoekje verdwijnen. Accentverlichting brengt kunst, maar ook andere objecten die een speciale waarde hebben, extra tot leven. Daarnaast zorgt accentverlichting voor sfeer in huis. Ideaal voor accentverlichting zijn de flexibele led strips. Led strips zijn in bijna elke vorm te buigen en met de plakstrip eenvoudig op elk massief oppervlak te bevestigen. Indien nodig is de led strip op maat te knippen op de knipmarkeringen. Met een passende dimmer is het zacht, indirect licht te regelen.

Met led verlichting voor de woning ben je altijd beter uit. Warm licht, helder of licht wat het daglicht benadert, is mogelijk. Met de juiste dimmers is de gewenste lichtsterkte flexibel te regelen. De duurzaamheid van led verlichting is groot. Led verlichting gaat veel langer mee en het verbruik is veel minder vergeleken met de ouderwetse gloeilamp of halogeenlamp.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee