Het dak op met Salomo - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuin op het dak
Terras

Het dak op met Salomo

Moet je voor een daktuin ook een ontwerp maken? Ja, tenminste, als je het oordeel van koning Salomo opvolgt. Laat mij wandelen op mijn dak en tussen het groen filosoferen.

Tuinieren op hoogte is een must voor de stad. Gemeentelijke gebouwen gaan dan ook over op dakbegroeiing. Meestal een tapijt van Sedum soorten. Ook zie je opkweekbakken met groenten en kruiden.

Wat ik zelf het meeste kan waarderen, is het weidse uitzicht. Vanuit een gemiddelde achtertuin kijk je constant naar een schutting.

Vooruit denken

Bij daktuinen is het van belang echt samen te werken met de bouwstijl van je woning. Hoeveel gewicht kan mijn dak hebben? Blijft alles staan na een storm? De aanleg van een daktuin is per vierkante meter veel duurder dan die van een achtertuin. Ook hier geldt de kunst van eerst bedenken en daarna planten kopen.

En altijd een water-irrigatie systeem aanleggen. Als Israël in staat is om een woestijn vruchtbaar te maken dan kan jij dat ook. Maak grote plantenbakken.

Het oordeel van Salomo:
Geen potjes en pannetjes!

Borders

Denk aan borders. Maar de beplanting voor een daktuin is beperkter dan in de volle grond. En wat ook vaak wordt vergeten, is de bodem in de bakken. Je mag gerust piepschuim en oude kleren in de bakken doen en een vergeten wijsheid is kattengrit in de bakken. Deze houden vocht langer vast. Er is ook speciale dakgrond. Deze is lichter dan normale tuingrond. Regelmatig bemesten.

Blauweregen

Ontwerp

Om een ontwerp te maken, is het wel handig om een gehele dag mee te maken waar die wind toch vandaan komt. Plant hier eventueel een haag van bamboe of laurier. We hebben vergeten groenten maar een vergeten conifeer is dan toch de Cupressocyparis leylandii. Deze conifeer was heel populair in de jaren zeventig. De vervanger van de Ligusterhaag. De mussen vonden dat niet zo leuk. Bij een daktuin kun je ook wat slinger- en leiplanten naar beneden hangen. Ze hoeven niet alleen omhoog. Clematis armandii, de groenblijvende, is een kanjer, maar ook de Witteregen en Blauweregen. En niet te onderschatten is de bruidssluier. Maar daar heb ik toch een beetje moeite mee. Ze is zo lelijk zonder blad. De Campsis radicans (Trompetklimmer) klimt ook naar beneden. De Babylonische tuinkunst, komt weer terug.
Een doek om de schaduw op te zoeken. Is wel een dingetje. Wij hebben er al zoveel fout opgehangen. Na een storm eraf gerukt. En waar komt die loungebank?

Het oordeel van Salomo:
Neem er twee. Dan kan je er ook op liggen!

Ruimte

Kussens is ook een dingetje. Waar laat ik ze in de winter? Van opberghok tot aan grote schuren komen op het dak. In alle maten wordt er gebouwd. Het gegeven dat een tuinarchitect na de huisarchitect komt. De hovenier na de metselaar. Een daktuin vraagt om synergie tussen huis en buitenruimte waar planten zeer gewenst zijn.

Zorg er bij daktuinen in ieder geval voor dat je te allen tijde voldoende loopruimte overhoudt tussen je plantenbakken.

Het oordeel van Salomo:
Kijk naar de sterren!

Meer lezen

Eén reactie op “Het dak op met Salomo”

  1. Ivan schreef:

    Wanneer ik een bijbelse link moet leggen naar de daktuin, denk ik eerder aan Nebukadnezar. Niettemin Geef je een aantal inspirerende tips voor inrichting voor een tuin op het dak. De tip van kattengrit in de plantenbakken houden we er in ieder geval in. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee