Hier moet je op letten bij het vervangen van je dak - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
dak
Huis

Hier moet je op letten bij het vervangen van je dak

Denk je eraan om je dak te laten vervangen, bijvoorbeeld vanwege lekkage? Vaak is de dakconstructie nog prima in orde, maar is het de dakbedekking die beschadigd is. Het vervangen van dakbedekking is veel goedkoper dan het volledig laten vervangen van de constructie. Om deze reden is het goed met een aantal zaken rekening te houden als je van plan bent het dak of de dakbedekking te vervangen.

Dak vervangen: alleen de dakbedekking of de hele constructie?

Bij ‘dak vervangen’ denken mensen al gauw aan het volledig vervangen van de constructie. Toch is dat niet het geval. In de meeste gevallen is het vervangen van de dakconstructie niet nodig. Een dakconstructie kan namelijk wel een levenlang meegaan. Het vervangen van de constructie is bovendien erg duur en kost veel tijd. Daardoor heb je daarbij relatief veel overlast, omdat je elders onderdak moet zoeken. Meestal is het vervangen van de dakbedekking voldoende.

Bij lekkage is het bijvoorbeeld verstandiger om de lekkage op te laten sporen door een ervaren dakdekker en daarna ervoor te kiezen de dakbedekking te vernieuwen. Bij het vernieuwen wordt (een deel van) de oude dakbedekking verwijderd en wordt er nieuwe dakbedekking geplaatst. Dat is een stuk voordeliger en bovendien is de overlast een stuk minder. Meestal duurt het vervangen van de volledige dakbedekking maar enkele dagen. Je kunt ook kiezen voor ander kort onderhoud.

Boeideel vervangen

Bij een boeideel vervangen vervang je de afrastering van de dakranden en de dakgoten. Over het algemeen zijn dit planken die gemaakt zijn van duurzaam hout. In andere gevallen kun je kunststof gebruiken. Boeidelen zijn ervoor gemaakt om weersinvloeden zoals wind en regen op te vangen. Deze boeidelen moeten goed onderhouden worden. Maar niet iedere klusser wil graag het dak op. Daarom raden we het zelf onderhouden of vervangen van de boeidelen af. Kies in plaats daarvan voor een ervaren dakdekker. Een boeideel vervangen wordt gedaan door specialisten. Het is geen eenvoudige klus; je hebt er veel kennis en ervaring voor nodig. Als dit niet correct gedaan wordt, kan er rot ontstaan en zijn ze snel weer aan vervanging toe.

Nokvorsten vervangen

Je kunt ook nokvorsten laten vervangen als dit nodig is. Een nokvorst is de bovenste rand van een dak. Dit is het snijvlak tussen de twee dakzijden. Dit is een scherpe rand, waarop je bijvoorbeeld geen dakpannen kunt plaatsen. Om deze reden dien je deze af te werken met een nokvorst, zodat het dak optimaal wordt beschermd tegen weersinvloeden.

Het is belangrijk dat een nokvorst precies goed wordt gelegd. Ook hiervoor moet je het dak op. Veel mensen zien dat niet zitten. Om deze reden kun je dit het beste overlaten aan een specialist. Als dit namelijk niet correct gebeurt, kan dit de rest van het dak fors beschadigen. Daardoor kan er gevolgschade ontstaan.

Meer lezen

Eén reactie op “Hier moet je op letten bij het vervangen van je dak”

  1. Marie Sanders schreef:

    Jammer genoeg heb ik snel een dakreparatie nodig, er is een grote storm geweest en mijn dak is beschadigd geraakt. Ik zal voor een dakreparatie moeten bellen, en hopelijk kunnen ze snel komen. Voor nu zullen we maar moeten wachten tot ze kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee