Green Guide Zwolle - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
zwolle
Adressen

Green Guide Zwolle

zwolle

De stadsmuren en gracht omarmen de binnenstad van Zwolle al honderden jaren. Soms lijkt de tijd stil te hebben gestaan, maar schijnt bedriegt: deze middeleeuwse Hanzestad sprankelt nu als groenste gemeente van Nederland (met meer dan 80.000 bomen) én locatie voor fijne terrassen en hippe, groene conceptstores.

zwolle

Witte wereld

Zonlicht krijgt vrij spel dankzij de enorme hoogtes van ramen en balkenplafond in conceptstore Loft. Het is een feest om er langs de stalen schappen en houten tafels te lopen. Gouden notitieboekjes, handgemaakt servies met bladeren van keramiek, niets is standaard, alles is met liefde gemaakt en geselecteerd. De maar liefst 130 kleine merken, waaronder Vacht van Vilt, Myomy en Ayilluminate, voldoen aan de stijleisen van eigenaar Lianne de Bruijn: ‘Pure, eerlijke en ambachtelijke producten gemaakt door mensen die met passie en enthousiasme gaan voor hun droom.’ De nieuwe vide herbergt een grote meubelafdeling, met banken en verlichting.
Koningsplein 11, itsloft.nl

zwolle

Van het unieke soort

Al tijdens hun opleiding begonnen Tosca van den Braak en Kirsten Zuiderbaan met het opknappen en ontwerpen van meubels in hun atelier. Ze waren te vinden via hun webshop, maar hebben nu ook hun Soort van Winkel. Tosca: ‘Hiermee bieden we een podium aan professionele ontwerpers, kunstenaars en vintage verzamelaars. Dat assortiment vullen we aan met jonge, duurzame merken: veel illustraties en papierwaren, maar ook planten en (vintage) kleding. Vrijwel alles is met de hand gemaakt.’ Zoals de Sustainable Worlds van Spruitje bijvoorbeeld en illustraties van Kirsten die ze print op groeikaarten en groeiconfetti, papier met zaadjes van veldbloemen, klavers en vergeet me nietjes. Kortom, de plek voor prachtige, unieke èn verantwoorde cadeaus!
Gasthuisplein 12, soortvanwinkel.nl

zwolle

Terug in de tijd

Het wordt ook wel de schatkamer van Zwolle genoemd: Het Hanze Huis. Een winkel waar ambacht zegeviert en koopwaar die al eeuwenlang wordt geproduceerd in Europese Hanze- en Handelssteden wordt verkocht. De bevlogenheid van oude familiebedrijven die vaak al meer dan honderd jaar mooie producten maken, intrigeerde Remmelt Smid. Hij begon met de import van Lübecker marsepein en selecteerde vervolgens meer leveranciers op basis van oorsprong en originaliteit voor zijn Het Hanze Huis. Nog steeds spreken de authentieke producten, mooie verpakkingen en vaak ongewijzigde ontwerpen veel mensen aan. ‘We vertellen graag de achterliggende gedachte en geschiedenis aan iedereen die langskomt.’
Sassenstraat 74-76, hethanzehuis.nl

zwolle

Meesterwerken

De collecties van Museum de Fundatie zijn op twee prachtige locaties te zien. De een in het voormalige Paleis van Justitie aan de Blijmarkt, een neoclassicistisch pand met futuristisch, ellipsvormige opbouw, de ander bij Kasteel het Nijenhuis op zo’n 20 minuten rijden van Zwolle. Het indrukwekkende kasteel is omringd door een van de grootste en meest bijzondere beeldentuinen van Nederland. In de kasteeltuin en tussen de bomen in het aangrenzende park, worden ruim negentig beelden van gerenommeerde kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw tentoongesteld.
Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, museumdefundatie.nl. Beeldentuin Kasteel het Nijenhuis, ‘t Nijenhuis 10, Heino/Wijhe

zwolle

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee