Green Guide Utrecht: 8x groene adressen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
utrecht
Adressen

Green Guide Utrecht: 8x groene adressen

utrecht

Alleen al het middeleeuwse centrum met hofjes, binnentuinen en stadskastelen is een bezoek waard. Tel daar de gloednieuwe broedplekken bij op voor creatief en duurzame initiatieven op en je wilt geen minuut meer wachten met afreizen naar Utrecht.

Rust & groen vind je pal naast de Dom, in de historische én inspirerende Domtuin. Ook zo’n fijne plek: de middeleeuwse kloostertuin Pandhof Sinte Maria, naast het conservatorium.

Waar lunchen we straks? Kies maar uit: in een verborgen daktuin, boomgaard (picknick mee) of op een van de werven aan het water.

Utrecht

1 Kunst en koffie

Met een bakkerij in de werfkelder, een winkel erboven aan de Oudegracht en een lunchroom in de Twijnstraat heeft Maria in korte tijd naam gemaakt met haar De keuken van Keek. Ze begon de biologische lunchroom op de plek waar ze zelf opgroeide, de voormalige speelgoedzaak van haar moeder. Ze wil er ‘horeca als ambacht vormgeven’. Samen met haar man Erik maakt ze bijna alles zelf, tot en met de amandelspijs in de appeltaart aan toe. De kaasscones, (vega)saucijzenbroodjes en focaccia zijn heel geschikt om mee te nemen, maar even blijven hangen levert ook leuke verrassingen op: neem bijvoorbeeld de themadagen als Soup ’n Songs en Soup ’n Stories waarbij eten en luisteren perfect samen gaan.
Oudegracht 362, Twijnstraat 23 (lunchroom)

Utrecht

2 Oogst van eigen grond

Zeker met kinderen een must-go: verscholen tussen het groen in de wijk Hoograven, tegenover het Dutch Design Center, ligt Nieuw Rotsoord, een bijna geheime plek waarop een kinderboerderij en theehuis staan. Met een eigen boomgaard – waarvan de oogst wordt verkocht- , (kruiden)planten en groenten. Een ongepolijste, relaxte ontmoetingsplek, waar iedereen zich op zijn gemak voelt, of je nu er komt om te spelen, werken of lunchen. Op de kaart onder andere boerderij-ijs en Turkse vijgen- en walnotenkoek. Die laatste van eigen bodem.
Briljantlaan 101

Utrecht

3 Frans-Scandinavische mix

Nog geen jaar geleden ging het roer om bij Mooi & Belle. Er herrees een frisse winkel met strakke houten kleinmeubels, veel groen en luchtig design. Je kunt je er vergapen aan Pikaplants en airplants, hebberig worden van Deens servies en verfijnde sieraden. Eigenaar Floris Mooi en vriendin Belle leggen de focus op een Frans-Scandinavische mix. Hiervoor speuren ze de beurs Maison et Objet in Parijs twee keer per jaar af en kopen dan ruim in bij de wat kleinere labels als Hübsch en Mimilou.
Twijnstraat 37

Utrecht

4 Het mooiere leven

‘Ik wil mensen zich graag laten verwonderen, inspireren en bij elkaar brengen,’ zegt Janet Braas. ‘Vollers 386 is een verlengstuk van mezelf.’ In haar kersverse fashion & lifestyle winkel is een mix van comfortabele kleding, Scandinavisch en vintage wonen, lifestyle en design te vinden. ‘De concepten en beelden zitten allemaal in mijn hoofd, ik speur stad en land af om die samen te voegen. Alles om het leven een beetje mooier te maken. Liefst met duurzaam en oprecht design.’ Nu de deuren sinds juli open staan, kan Janet zich ook op de geplande workshops Styling en Creëren richten.
Oudegracht 386

utrecht

5 Lunch tussen de kippen op het dak

Bovenop het dak van winkelcentrum Hoog Catharijne hebben bijen en Barnevelder krielkippen elkaar gevonden. Tussen de hoge kantoorramen en winkels ligt namelijk een zelfvoorzienende daktuin: de Tuinfabriek. Van composteren, zaaien, groeien en oogsten loopt het productieproces ter plekke door tot koken en eten. ‘De tuin- en kippenclubleden werken enthousiast mee op het dak. Het is een sociaal ecosysteem,’ legt ontwerper Ester van de Wiel uit. ‘Regenwater wordt opgevangen en gft-afval uit winkels verwerkt tot compost en bouillon voor de soep (? klinkt niet zo fris…) in de Soepkar.’ Alleen al de zoektocht naar deze groene fabriek maakt de locatie bijzonder: neem in het winkelcentrum de ingang naar kantoren Cluetinckborch, bel aan bij Meetingplaza, pak de lift naar de tweede verdieping, sla twee keer rechts af naar het dak en ontdek deze verborgen groene lunchplek.

Utrecht

6 Zoals het klokje thuis tikt

De een trekt zijn schoenen uit, pakt een boek uit de kast en gaat languit op de bank. De ander schuift ’s avonds aan en eet wat de pot schaft voor € 9,50. Bij Broei kan het allebei. Het is een ruimte voor kunst en cultuur, voor ontmoeting en interactie. Het eten is er vegetarisch, gezond, voedzaam, lekker en betaalbaar. En terwijl je de komkommer-avocado-gazpacho eet of abrikoos-venkel-perzik-sap drinkt, luister je naar muziek, poëzie, of speel je een spelletje. ‘Het is geen dichtgetimmerd concept, we staan overal voor open,’ daagt mede-eigenaar Arlette uit.
Oosterkade 24

utrecht

7 Beste bloemenwinkel

De mooiste bloemen van Utrecht haal je bij Anneke Kapteyn. In 1960 richtte Anneke haar gelijknamige bloemenzaak op. Nu, ruim vijftig jaar later, verzamelt Pieter Groen met dezelfde passie, maar voor het dubbele aantal vierkante meters, exclusieve bloemen in een grote diversiteit. Er staan imposante tafels met een palet aan witte of blauwe bloemen. In het najaar is de herfstachtige geeloranje tafel prominent voor het raam geplaatst. Meer dan zeventig soorten snijbloemen sieren de winkel, of zoals Pieter zelf graag zegt: ‘alles wat in de bloemenwereld te koop is, kun je bij ons krijgen.’ Inmiddels heeft een grote collectie vazen en potten de helft van de winkel in beslag genomen.
Jan van Scorelstraat 12

utrecht

8 Weelderig toevluchtsoord

Weldadig zijn de stilte en rust van de Oude Hortus. Via het Universiteitsmuseum opent de stad de deuren tot deze intens groene tuin. De rijke historie en chique gebouwen die het omarmen verwelkomen je in een schijnbaar stilstaande wereld. Er staan bijzondere bomen als de pindakaasboom met een herkenbare geur en een kolossale Ginkgo biloba. In de prachtige houten kas wordt de Victoria amazonica, de grootste waterlelie ter wereld, vertroeteld. Op leesbankjes kun je je terugtrekken en op het terras van museumcafé Gingko waan je je op een landgoed ver van de stad.
Lange Nieuwstraat 106

utrecht

Fotografie: Barbara Groen. Productie en tekst: Barbara Natzijl

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee