Green Guide Amelisweerd - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
wandelen amelisweerd
Algemeen

Green Guide Amelisweerd

Niet ver van de Utrechtse Domtoren ligt landgoed Amelisweerd, dat al helemaal spectaculair is in het najaar. Prachtige kleuren, en ook nog volop oogst uit de historische moestuinen. Natuur en cultuur gaan er hand in hand: na een boswandeling stap je zó het museum in. Om ten slotte in het restaurant na te genieten bij al het heerlijks uit de moestuin. Hier geven we je tien redenen om meteen een dag te prikken om Amelisweerd te bezoeken.

Eindeloos wandelen
Ongemerkt loop je zo van het ene landgoed naar het andere, want Rhijnauwen ligt tegen Amelisweerd aan. In het voormalige koetshuis van Amelisweerd is niet alleen de entree van het museum gevestigd, je vind hier ook een bezoekerscentrum. Hier vandaan kun je vertrekken met een wandelkaart in je hand maar zelf ronddwalen is ook een fijne optie. Als je meer te weten wil komen over wat hier allemaal groeit, bloeit en leeft, kun je op pad met een boswachter. Amelisweerd is een echt wandelgebied, fietsers kunnen beter uitwijken naar landgoed Rhijnauwen.

Reserveer een wandeling met boswachter via 06 – 53 32 18 84 of 06 – 53 40 81 07.

Eten bij de Veldkeuken
Sinds anderhalf jaar serveert de Veldkeuken ontbijt, lunch en diner in het voormalige koetshuis. De ruimte ademt een fijne sfeer met de meterslange houten banken met schapenvachten en de ooorspronkelijke stenen vloer. Vanaf je tafel kijk je zo de open keuken in waar de mooie gerechten worden gemaakt. Of het nu om soep met brood, salade of taart gaat, ze zijn homemade van (biologische) streekproducten. De Veldkeuken werkt nauw samen met de twee tuinderijen op het landgoed en leveranciers uit de buurt. Bij mooi weer zit je goed op het terras aan het water.

Kijk voor meer informatie op veldkeuken.nl

Houthakkersbrood
René van der Veer en Juliette Borggreve begonnen 16 jaar geleden met de verkoop van koffie én zelfgemaakte taart, vanuit hun bakfiets in het bos van Amelisweerd. Al snel kregen ze de vraag van klanten – wandelaars op het landgoed – of ze ook brood verkochten. Inmiddels hebben ze een eigen bakkerij naast de Veldkeuken op het landgoed en vinden hun ambachtelijke broden gretig aftrek in Utrecht en omstreken. De broden, waaronder het onvolprezen Houthakkersbrood, liggen uitgestald in de oude voerderbakken van het voormalige koetshuis.

Handgeschilderd Chinees behang
Sinds het afronden twee jaar geleden van de bekroonde renovatie is landhuis Oud Amelisweerd, anno 1770, opengesteld als museum waarin ook kunstwerken van Armando een vast onderkomen kregen. De hoge, statige kamers in het landhuis zijn grotendeels leeg, waardoor ze goed tot hun recht komen. De vier beroemde salons op de benedenverdieping die ooit dienst deden als ontvangstkamers, hebben een eigen, unieke uitstraling door het prachtige, historische behang. Het mag op z’n minst een klein wonder heten dat het oude, handgeschilderde Chinese behang in het landhuis zo goed bewaard is gebleven, want het huis werd tot 1989 bewoond. Vier jaar geleden is het gerestaureerd waarbij alle behang van de muren is gehaald voor een opknapbeurt. Tip: het is even klimmen, maar ‘de verdieping’ op zolder is ook zeer de moeite waard: fraai ingericht en je komt veel te weten over de geschiedenis van het landgoed én over het werk van Armando.

chinees behang amelisweerd

Souvenirs met houdbaarheidsdatum
Na een dag Amelisweerd naar huis met een gevulde tas verse groenten en zelf geplukt boeket? Dat kan bij tuinderij Amelis’Hof op Oud-Amelisweerd. Althans, op woensdag en zaterdag want dan is de kleine winkel open en kun je met een snoeischaartje de tuin in. Maar ook zonder schaar is het een genot om er rond te lopen. In de grote, oude kas hangen nog wat bonen en op verzoek van de Portugese kok van de Veldkeuken heeft Amelis’Hof allerlei soorten pepers gezaaid. Achter de zwarte schuur staat een robuuste buitenkeuken met pizzaoven, waar geregeld kookworkshops worden gegeven.
Tuinwinkel en pluktuin zijn van mei tot november open op woensdag (13.00 – 17.00 uur) en zaterdag (10.00 -15.00 uur), amelishof.nl

kas amelisweerd

Historische moestuin
Op Nieuw-Amelisweerd ligt tuinderij de Volle Grond beschut achter de historische muur die begroeid is met leifruit. Mieke Baldé, beheerder van de moestuin, komt net aanlopen met een enorme pompoen en snijdt even later een flinke bos boerenkool voor de groentepakketten. Eén keer per week worden tassen gevuld met de verse, biologische oogst. ‘Dit is een unieke plek, zo dicht bij de stad maar ook helemaal buiten,’ vertelt ze. De tuin is eigenlijk niet open voor publiek maar als geïnteresseerden bij het hek staan, worden ze liefdevol ontvangen. Op aanvraag zijn allerlei activiteiten mogelijk zoals een rondleiding, kookworkshop, picknick of feestje.
Meer weten? Kijk op tuinderijdevollegrond.nl

Verse melk bij de boer
‘Verse melk te koop’, staat op een bordje bij boerderij de Zonnewijzer, al meer dan 100 jaar een familiebedrijf, maar de oorsprong gaat verder terug in de tijd. Verschillende boerderijen en moestuinen zorgden voor de voedselvoorziening van de landhuizen. Ooit was de Zonnewijzer zelfvoorzienend. Melk, vlees, eieren, tarwe, wol, alles kwam van eigen land. Tegenwoordig is het een melkveebedrijf dat geregeld de deuren opent voor bezoekers.
Kijk voor meer info op boerderijdezonnewijzer.nl

Bootje varen
Over landgoed Amelisweerd slingert de Kromme Rijn en wandelpaden slingeren langs deze rivier mee. Wandelen langs het water is heerlijk maar misschien nog wel leuker is het om het landgoed vanaf het water te bewonderen. Tijdens een dagtocht vaar je langs verschillende landhuizen en kastelen en kun je onderweg aanmeren voor een picknick in het weiland. Voor de echte sportievelingen zijn er zelfs meerdaagse tochten mogelijk waarbij je op pad gaat met een tent. Iets korter in een bootje? Kano’s en roeiboten zijn per uur te huur.
Meer info: rijnstroom.nl

wandelen amelisweerd

Bloemenabonnement
Bij Bloemkracht8 stap je niet even binnen voor een boeket. Hier werken ze met abonnementen voor bedrijven en particulieren. De bloemen die worden gebruikt zijn van het seizoen, biologisch geteeld en veelal afkomstig uit de twee tuinderijen op het landgoed.
Bloemkracht8 geeft ook workshops, bloemkracht8.nl

 

Meer weten over Amelisweerd? Lees het in het septembernummer 2016 van Home&Garden!

Fotografie Barbara Groen Tekst Marieke de Geus

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee