Elektrotechniek is een vak. Het is niet eenvoudig om zelf een geheel huis te voorzien van elektriciteit of zelf een totale renovatie uit te voeren.

Elektriciteit komt via een hoofdleiding de woning binnen in een aansluitkast of meterkast. Tot de hoofdschakelaar dient de elektriciteit aangesloten te worden door een erkend installateur. Vanaf de hoofdschakelaar wordt de elektriciteit verdeeld over meerdere groepen.

Meterkast

Het inrichten van de meterkast, het leggen van leidingen en zorgen voor de juiste bedrading en schakelmateriaal vereist inzicht in de elektro. Bedenk dat naast elektriciteit ook data aansluitingen nodig zijn. Het aansluiten van een meterkast is een specialistische klus die gedaan moet worden door een erkende vakman. Op deze manier weet je zeker dat het veilig gebeurd. Bovendien zijn er veel verzekeraars die geen geld uitkeren wanneer er schade voortvloeit uit het verkeerd aansluiten van de meterkast.

Het leggen van de leidingen en deze wegwerken in de vloer en muren is ook een behoorlijke klus. Het vervolgens op een juiste manier bekabelen vereist wederom kennis. Centraaldozen, wandcontactdozen, schakelingen en andere aansluitingen vereisen een goed doordacht schema.

Afwerking

De afwerking betreft het aansluiten en monteren van schakelmateriaal: wandcontactdozen, dimmers, schakelaars, bedieningselementen en afdekramen. Het materiaal is verkrijgbaar in vele stijlen en met verschillende toepassingen. Met de elektronica onderdelen Elektrobode ben je verzekerd van veilig, gecertificeerd schakelmateriaal omdat uitsluitend gerenommeerde merken geleverd worden.

Armaturen horen ook bij de afwerking. Welke armaturen wil je op de bestaande licht- of schakelpunten? Inbouw zoals downlighters of spots in het plafond, inbouwarmatuur in de betonnen vloer. Misschien ga je voor luxe en comfort en is de keuze een domotica systeem. Een huis automatiseringssysteem waaraan verlichting, klimaatbeheersing, beveiliging, maar ook de bediening van apparatuur gekoppeld is.

Zelf elektra aanleggen kan tot een bepaalde hoogte en als je handig bent dan is best veel zelf te doen. De meeste ongelukken met elektriciteit gebeuren door het werken met ondeugdelijk materiaal of doordat gewerkt wordt zonder voldoende ervaring en kennis. Elektriciteit is altijd een potentieel gevaar, ook zonder direct contact. Veiligheid in huis is het grootste goed.