Dit jaar is de hortensia het middelpunt van de Historische Tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Hortensia Historische Tuin Aalsmeer
Agenda

Dit jaar is de hortensia het middelpunt van de Historische Tuin

Het Museum Historische Tuin in Aalsmeer presenteert in 2024 een uniek programma gewijd aan de veelzijdige hortensia. Gedurende het hele jaar wordt deze geliefde plant van april tot december op verschillende manieren belicht, van zijn fascinerende geschiedenis tot hedendaagse toepassingen.

De teelt van hortensia’s heeft de afgelopen decennia een grote vlucht genomen in Nederland, met name in de regio Aalsmeer. De plant, met zijn kenmerkende bolvormige bloei, is populair in tuinen, als kamerplant en als snijbloem. In Aalsmeer heeft de ‘Hydrangea’, zoals de Latijnse naam luidt, de roos in populariteit overtroffen, die nu voornamelijk in warmere landen wordt gekweekt. Dit vormt een belangrijk stukje moderne tuinbouwgeschiedenis.

Het Museum Historische Tuin bracht vorig jaar met succes de kenmerkende seringenteelt van Aalsmeer onder de aandacht door het Jaar van de Sering te organiseren. Van daaruit ontstond het idee om ook in 2024 een specifiek gewas te belichten. De keuze viel al snel op de hortensia, vanwege de vele interessante invalshoeken die het museum het komende jaar op verschillende manieren zal presenteren.

Een van de hoogtepunten van het Hortensiajaar wordt de speciale collectie die bij het museum te zien zal zijn. Naast de eigen collectie met enkele historische variëteiten, is in samenwerking met kwekers en veredelaars een unieke verzameling samengesteld van kamer-, tuin- en snijhortensia’s. Deze worden zowel in de kassen van het museum als buiten in de tuinen tentoongesteld. Vooral tijdens de bloeiperiode vanaf juni zal deze prachtige collectie een lust voor het oog zijn. De collectie van tuinhortensia’s alleen al omvat meer dan 180 verschillende soorten.

Informatiepanelen zullen de herkomst van de plant belichten, die ooit door de bekende arts Von Siebold vanuit Japan naar Nederland werd gebracht. Gedurende het jaar zullen verschillende thema-activiteiten plaatsvinden, waaronder een Hortensia Bustour waarbij deelnemers met een historische Maarse & Kroonbus diverse kwekerijen kunnen bezoeken. De hortensia staat ook centraal tijdens het Aalsmeer Flower Festival (21-23 juni 2024) en zal het onderwerp zijn van workshops, rondvaarten en filmavonden.

Daarnaast zal het Flower Art Museum (op 2 kilometer afstand van de Historische Tuin) een tentoonstelling organiseren waarin de hortensia een prominente rol speelt. De hoofdsponsors van het Hortensiajaar zijn: Hydrangea World, Van Klaveren Plant, Rabobank Regio Schiphol en het Stimuflori tuinbouwfonds.

Het seizoen was geopend op zaterdag 30 maart 2024 in de Historische Tuin. Vanaf dat moment is het museum wekelijks geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie over de activiteiten gedurende het Hortensiajaar kan je terecht op de website: https://www.historischetuinaalsmeer.nl/. Het museum bevindt zich aan het Praamplein in Aalsmeer-Centrum.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee