Hortensia in de wintertuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Hortensia wintertuin
Tuinplanten

Hortensia in de wintertuin

Ook fan van de hortensia? Dan hebben we goed nieuws voor je. Want de doorbloeiende variëteiten zijn voor geen kleintje vervaard. Ze bloeien tot de eerste vorst en verrassen je op de eerste ijskoude ochtend met een laagje rijp.

Bloemen tot de kerst

Dat de hortensia’s bij de buren veel langer doorbloeien dan bij jou, heeft niets met onkunde of nalatigheid te maken. Het ligt simpelweg aan de soort. Hortensia’s zijn in verschillende groepen onder te verdelen:

  • ‘Ouderwetse’ soorten, zoals de boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla), die op oud hout bloeien. Dat wil zeggen dat ze op knoppen bloeien die ze het jaar er voor hebben aangemaakt.
  • Er zijn hortensia’s die op jonge scheuten bloeien, zoals Hydrangea arborescens, waartoe ‘Annabelle’ behoort. Voor beide bovenstaande soorten geldt dat ze na zo’n twee maanden de bloeiperiode achter de rug hebben. De gedroogde bloemen die in het najaar en winter aan de plant blijven, leveren sierwaarde, maar de plant maakt geen nieuwe knoppen meer aan.
  • Doorbloeiende rassen zijn een unieke combinatie van beide groepen: ze bloeien zowel op oud hout als op nieuwe scheuten. Zo blijven ze knoppen produceren tot aan de eerste vorst. De bloei die rond juni begint eindigt vaak pas rond de kerstdagen.

Doorbloeiende soorten hortensia’s

Hortensia wintertuin

Niets ten nadele van de golden oldies zoals hortensia Hydrange macrophylla ‘Bodensee’ (zie foto helemaal bovenaan), die zich al heel lang hebben bewezen, maar de laatste jaren zijn nieuwe soorten gekweekt die ook eindeloos doorbloeien. Ze zijn te koop onder serie-namen als Endless Summer, Flair&Flavours, Hovaria en Magical. De Endless Summer-hortensia’s bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla ‘Bailmer’. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces. Kortom, een enorm lange bloei in allerlei prachtige tinten met aan het einde een mooie droogbloem.

Wel of niet snoeien

  • In principe hoef je hortensia’s die op oud hout bloeien, niet te snoeien. Uit zichzelf bloeit de plant elk jaar prachtig en de vorm blijft mooi. Wil je de hele struik verjongen, dan kun je rond februari of maart alles tot vlak boven de grond wegknippen. Dit geeft een prachtig resultaat. Het enige risico is dat hij dat eerste jaar niet bloeit.
  • Bloeiers op jonge scheuten zoals ‘Annabelle’ kun je na de winter helemaal tot onderin terugknippen. Maar beter nog is om ze te halveren. Door een deel van de oude takken te laten zitten, krijg je stevigere planten die minder uiteenvallen.
  • Bij het snoeien van de hortensia’s uit de Endless Summer-serie kan eigenlijk niet misgaan. Sterker nog, hoe meer snoei in het seizoen, des te meer bloemen. Andere doorbloeiers hoeven niet of nauwelijks gesnoeid te worden. Een beetje vormsnoei is genoeg, de rest gaat vanzelf.

Wintertips voor hortensia’s

  • Plant doorbloeiende hortensia’s vlakbij het huis zodat ze profiteren van de warmte die de muur vasthoudt. Zo duurt het langer voordat de nachtvorst grip op de bloemen krijgt.
  • Bij langdurige vorst zijn vooral de wortels van een hortensia in pot kwetsbaar. Zet de plant op een droge en donkere plek als het blad eraf is.
  • Als het laat in het seizoen gaat vriezen, kunnen jonge bloemknoppen het loodje leggen. Bij een ras dat op oud hout bloeit, betekent dit geen bloemen in de zomer. Bescherm de planten door ze in te pakken met noppenfolie.

Hortensia-adressen

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee