Winter in de keuken - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
winter in de keuken
Keuken

Winter in de keuken

De dagen zijn kort, de nachten zijn lang. De bomen zijn inmiddels al hun bladeren wel kwijt na de eerste najaarsstorm van het seizoen, dus het is ons allang duidelijk: de winter komt eraan.

Het liefst blijf je de hele dag binnen, want buiten is het maar koud. Gelukkig hoef je je binnen absoluut niet te vervelen. Sterker nog – je hebt juist een goed excuus om lekker binnen te blijven. Deze 4 typische winterse bezigheden voor in de keuken zijn namelijk zo leuk én praktisch, dat jij echt niet meer de deur uit hoeft. En iedereen zal dat volledig begrijpen!

1. Haal de tuin naar binnen

Het is misschien een beetje te enthousiast om te beweren dat je je hele tuin naar binnen kunt halen (hoe graag je dat ook zou willen), maar er zijn planten die je ’s winters gerust binnen kunt zetten. Kruiden zijn hier een goed voorbeeld van.

Kruiden keuken

In de winter valt er immers een stuk minder te tuinieren, dus het is een mooie bijkomstigheid dat je met het binnen kweken van kruiden toch je groene vingers in beweging kunt blijven houden. De vensterbank in je keuken is hier uitermate geschikt voor. Je kruiden krijgen zo immers voldoende daglicht, je kunt ze makkelijk regelmatig water geven én je kunt ze meteen verwerken in een heerlijke, winterse maaltijd. Dat is met recht een win-win situatie.

2. De grote winterschoonmaak

Iedereen kent de grote voorjaarsschoonmaak, maar wat dacht je van een uitgebreide winterschoonmaak? Je bent in de winter toch veel binnen, dus je kunt van de gelegenheid meteen mooi gebruik maken om je keuken eens flink te poetsen. Er zijn immers wel wat karweitjes te bedenken waar je in de zomer niet aan toe komt…

de grote schoonmaak

Het schoonmaken van de oven is een beruchte klus die vaak wordt uitgesteld. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn – met een aantal handige tips heb je binnen no-time een schone oven. Zo doet een bakje met water en citroen in een warme oven al wonderen, de warme waterdamp weekt het vuil los en de citroen zorgt voor een frisse geur. Je hoeft zelf bijna niets meer te doen! En wil je je vriezer en koelkast eens flink onder handen nemen, kies dan een dag waarop het koud genoeg is om de inhoud gewoon buiten te zetten. Op die manier kun je op een gemak alles lekker uitsoppen zonder dat je je druk hoeft te maken over ontdooiende etenswaren.

3. Ode aan de keukenprinses

We noemden het al even: de winter is ook weer de tijd voor die heerlijke, winterse maaltijden. Dus knoop je schort voor, zet de pan op het vuur en blijf eens een hele dag binnen om dat heerlijke gerecht te bereiden waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt.

ode keukenprinses

Bij de winter denk je al snel aan Hollandse klassiekers zoals erwtensoep of stamppot. Superlekker natuurlijk, maar het is ook leuk om eens uitgebreid aan het bakken te slaan. Ga bijvoorbeeld zelf je brood bakken, een fantastische bezigheid voor zo’n koude winterdag. Je moet het deeg regelmatig laten rijzen, dus je bent echt wel even bezig, maar wanneer het brood eenmaal in de oven ligt, ruikt heel je huis zo lekker naar versgebakken brood. Een kop warme chocolademelk erbij en het geluk is compleet. Bekijk hier alle benodigdheden.

4. Het ultieme wintergevoel

Doordat het in de winter buiten zo vroeg donker is, wil je het binnen extra gezellig maken. Kaarsjes op tafel, de open haard aan en met een warm dekentje lekker knus op de bank. Zo kom jij de winter wel door! Maar wil je het binnen nog mooier maken, gebruik dan materialen uit je tuin.

Groene kersttafel

Het mag dan wel winter zijn, maar dat betekent niet dat je tuin niet langer een schatkamer van de natuur is. Maak bijvoorbeeld een krans van (wilgen)takken of zet een paar mooie takken samen met bloemen in een grote vaas. Extra leuk is het natuurlijk om groene kerstdecoraties uit eigen tuin te maken. Op die manier heb jij unieke kerstversiering in huis die werkelijk niemand anders heeft.

De winter vliegt voorbij

Met zoveel leuke ideeën hoef je dus helemaal niet te treuren dat het weer winter is. Moet je maar eens opletten: bij het zien van de eerste lammetjes in de wei en de krokussen die weer hun kopjes boven het gras uitsteken, zal jij het gevoel hebben dat de winter eigenlijk nog maar net begonnen was. Begin dus maar snel met het uitvoeren van deze winterse ideeën voor binnenshuis, want voor je het weet is het weer lente!

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee