Wij worden heel blij van hortensia’s. Op warme dagen is het belangrijk hun drinkbehoefte in de gaten houden, maar verder heb je er weinig omkijken naar. En is het simpelweg genieten van die roze, blauwe en witte wolken. We hebben de 9 beste hortensia-tips voor je op een rij gezet.

1. Hoe hoog mag de hortensia zijn?

Kijk bij het kiezen van hortensia’s niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Ze zijn er van 40 tot 250 cm hoog. Kies voor de voortuin een soort waar je overheen kunt kijken.

2. Net zo lief in de zon

Het is een misverstand dat alle hortensia’s schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.

3. Slim planten

Vul het plantgat met speciale hortensiagrond en geef na het planten een maandlang een paar keer per week flink water. Maak een dammetje van grond rondom zodat het water niet meteen wegstroomt.

4. Voorjaarssnoei van hortensia’s

  • Knip in maart of april de oude bloemen van de boeren- of bolhortensia (Hydrangea macrophylla) boven de eerste nieuwe knoppen af.
  • Snoei de pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens die bloemknoppen vormen op eenjarig hout (takken die zich in het voorjaar ontwikkelen en in hetzelfde jaar bloeien) in de eerste helft van april terug. Dan produceren ze sterke jonge takken en bloeien ze nog rijker.

5. Facelift voor een oude hortensia

Oudere exemplaren van Hydrangea macrophylla kun je verjongen door na de bloei een derde van de oude (uitstekende en overhangende) takken tot de grond toe weg te halen.

hydrangea

6. Blauwmakers

Bij een lage pH-waarde in de grond verliezen blauwe hortensia’s hun heldere kleur. Wil je het blauw behouden, strooi dan in de periode van juli tot en met september bijvoorbeeld met een Hortensia Blauwmaker.

7. Zo droog je hortensia’s

Boerenhortensia’s zijn ideaal om te drogen. Knip de bloemen op het moment dat ze beginnen te verkleuren en een beetje als papier aanvoelen. Hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Of zet de bloemen met een laagje water in een vaas. Vul het water niet meer bij.

8. Langbloeiende hortensia

De nieuwste generatie bloeit van het voorjaar tot diep in het najaar. Kies bijvoorbeeld voor hortensia ‘Forever & Ever’.

9. De beste plek voor hortensia

  • De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
  • De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
  • De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Hortensia kopen?