De 9 beste hortensia-tips
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Hortensia
Tuinplanten

De 9 beste hortensia-tips

Wij worden heel blij van hortensia’s. Op warme dagen is het belangrijk hun drinkbehoefte in de gaten houden, maar verder heb je er weinig omkijken naar. En is het simpelweg genieten van die roze, blauwe en witte wolken. We hebben de 9 beste hortensia-tips voor je op een rij gezet.

1. Hoe hoog mag de hortensia zijn?

Kijk bij het kiezen van hortensia’s niet alleen naar de bloemen, maar laat ook de uiteindelijke hoogte meespelen bij je keuze. Ze zijn er van 40 tot 250 cm hoog. Kies voor de voortuin een soort waar je overheen kunt kijken.

2. Net zo lief in de zon

Het is een misverstand dat alle hortensia’s schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.

3. Slim planten

Vul het plantgat met speciale hortensiagrond en geef na het planten een maandlang een paar keer per week flink water. Maak een dammetje van grond rondom zodat het water niet meteen wegstroomt.

4. Voorjaarssnoei van hortensia’s

 • Knip in maart of april de oude bloemen van de boeren- of bolhortensia (Hydrangea macrophylla) boven de eerste nieuwe knoppen af.
 • Snoei de pluimhortensia, Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens die bloemknoppen vormen op eenjarig hout (takken die zich in het voorjaar ontwikkelen en in hetzelfde jaar bloeien) in de eerste helft van april terug. Dan produceren ze sterke jonge takken en bloeien ze nog rijker.

5. Facelift voor een oude hortensia

Oudere exemplaren van Hydrangea macrophylla kun je verjongen door na de bloei een derde van de oude (uitstekende en overhangende) takken tot de grond toe weg te halen.

hydrangea

6. Blauwmakers

Bij een lage pH-waarde in de grond verliezen blauwe hortensia’s hun heldere kleur. Wil je het blauw behouden, strooi dan in de periode van juli tot en met september bijvoorbeeld met een Hortensia Blauwmaker.

7. Zo droog je hortensia’s

Boerenhortensia’s zijn ideaal om te drogen. Knip de bloemen op het moment dat ze beginnen te verkleuren en een beetje als papier aanvoelen. Hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Of zet de bloemen met een laagje water in een vaas. Vul het water niet meer bij.

8. Langbloeiende hortensia

De nieuwste generatie bloeit van het voorjaar tot diep in het najaar. Kies bijvoorbeeld voor hortensia ‘Forever & Ever’.

9. De beste plek voor hortensia

 • De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is.
 • De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats. Aan het einde van de bloeiperiode komt er over de bloemen een roze tot rozerode zweem.
 • De bekende Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ met enorme bollen witgroene, witte bloemenheeft het liefst een zonnige plaats, in droge, goed afwaterende grond. Hydrangea arborescens ‘White Dome’ is een minder bekend, maar mooi alternatief voor de ‘Annabelle’.

Hortensia kopen?

Meer lezen

9 reacties op “De 9 beste hortensia-tips”

 1. Fabio Roncada schreef:

  Een hortensia verplant je nooit bij vlakke zon of extreme hitte, het ideale moment is nu! maak een voldoende ruim plantgat (2x zo groot als de wortelkluiten meng hierin goed verteerde compost of grondverbeteraar. Zet de hortensia met kluit erin en giet goed veel water in de kuil. Doe de kuil dicht en wacht halve dag om de aarde aan te trappen en bij te vullen. Indien geen compost of grondverbeteraar ka je altijd speciale meststof geven aan je hortensia. Deze gaat in winterrust nu dus best wanneer het terug warmer wordt en de hortensia terug begint te groeien

 2. Carla Amoureus schreef:

  Wil mijn boerenhortensia in de zon verplaatsen
  Kan dat? En welke periode is dat het beste

 3. Nicole schreef:

  Ik heb verschillende soorten hortensia ze zijn mooi groen maar bloeien niet staan in volle grond , wat kan ik doen bedankt Nicole

 4. Ilona schreef:

  Ik heb bij de voordeur gewoon lage rode hortensia ‘s, de grond blijft nat en toch gaan sommige takken slap hangen…wat kan ik doen?

 5. Jolanda schreef:

  Ik wil graag witte hortentia’s in mijn tuin maar dan graag één die niet breder en hoger wordt dan ong 50 cm. Mijn border is nl maar 100 cm diep en ik wil graag nog andere, wintergroene, planten er voor zetten. Welke hortentia adviseert u? (Alvast super bedankt

 6. netty derks schreef:

  waarom wordt de witte hortensia altijd bruin?

 7. Gerda Bart schreef:

  Ik heb een witte hortensia die ik heb overgehouden maar die is helemaal rose geworden Hoe houd ik een witte bloem wit ???

 8. mirla schreef:

  ik heb hetzelfde buiten!

 9. Nel schreef:

  Ik heb hortensia. Ze staan binnen maar smorgens geef ik water en smiddags verschrompelen de bloemen hoe kan dat grond is niet natbedoel erg nat gewoon zijn ze dan niet geschikt voor binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee