Dit terras met buitenkeuken spreekt boekdelen: hier wordt uitgebreid gekookt en samen gegeten, aan de kingsize tafel, het middelpunt van de tuin. Met verse kruiden en eetbare planten onder handbereik.
Slim: schutting en buitenkeuken ineen
De tuin is klein (6,5 x 10 m) maar heeft toch een grootse uitstraling. Dat is te danken aan de eenduidige keuze voor een terras waar koken, eten en samenzijn centraal staan. De ruimte is optimaal gebruikt. Zo is de schutting tegelijkertijd de basis van de buitenkeuken. Opgebouwd uit het WWOO-systeem, een ontwerp van Piet-Jan van den Kommer, dat bestaat uit betonnen elementen die tussen palen op elkaar kunnen worden geschoven. Aan de schutting zijn afzetplanken en een aanrechtblad gehangen. In het blad is een wasbak en een Big Green Egg barbecue gemonteerd. De losse onderdelen maken het mogelijk een schutting annex buitenkeuken helemaal op maat en naar wens samen te stellen. Verkrijgbaar in lichtgrijs en antraciet. Ook de prachtig geoxideerde terrashaard maakt deel uit van het WWOO-systeem. Gezellig om op koudere dagen en avonden rond het houtvuur te zitten.
‘Rommelhoekje’ achter de schuur
Idee: doordat de schuur niet helemaal achter in de tuin is geplaatst, maar iets voor de schutting, is een kleine buitenkamer ontstaan. Met plaats voor de grote houtopslag, een tafel om te verpotten en voor het parkeren van fietsen. Alles uit het zicht van het grote keukenterras. Aan de andere kant van de schuur, die de tuin in tweeën verdeelt, is ruimte gemaakt voor een werkbank en houtopslag.
Vergrijsd hout met groene uitsparingen
De schuur is betimmerd met dezelfde ongelijke houten planken waarvan de vloer van de buitenkeuken is gemaakt. Het gebruik van één houtsoort geeft rust in een tuin. Het hout is ‘vergrijsd’ door een behandeling met Moose Färg Gråning. Langs de rand van de schuur is in de houten vloer ruimte vrij gemaakt voor een smalle strook groen. Hierin staat een aantal klimmers zoals Clematis en klimhortensia (Hydrangea anomala var petiolaris) en blauweregen (Wisteria frutescens ‘Amethyst Falls’). Die laatste soort doet het ook goed in een grote pot. Deze planten worden heel subtiel langs een stalen draad geleid die aan de bovenkant en onderkant van de betonnen schutting is bevestigd.
Borders aan de kant
Bij de ingetogen, natuurlijke tinten van het hout en beton steken de miniborders met bloeiende planten mooi af. De pasteltinten geven de stoer buitenkeuken een romantische touch. Kleurrijke kruiden als salie, komkommerkruid, bieslook en tijm verrijken de border naast het mooie grijze blad van de artisjok en het bosaardbeitje. Dat is het fijne van kruiden: ze zijn mooi om naar te kijken, geuren lekker en je kunt ze volop in allerlei gerechten gebruiken. Komkommerkruid (foto) is een eenjarige plant die geliefd is bij bijen. Pluk de blauwe of witte bloemen en maak er zomerse ijsblokjes van.
Tip Een goede manier om te beginnen met kruiden en groenten in de border: zet ze in potten tussen de planten. Zo kun je zien of combinaties goed werken. Voor het maken van de juiste mix is geduld nodig. Niet elke compositie zal meteen het gewenste beeld opleveren. Het volgend tuinseizoen kan het anders en wellicht beter en kunnen de moes- en kruidenplanten in de vollegrond worden gezet.
Fotografie: Modeste Herwig en Maayke de Ridder. Tekst: Maayke de Ridder. Locatie: Chelsea Flower Show. Tuinontwerp: Nicola Harding
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee