Wij zijn groot fan van Allium. Die volmaakt ronde bloem, opgebouwd uit honderden kleintjes, bovenaan lange dunne stelen, is prachtig en fascinerend. En dat niet alleen, sierui, zoals zijn Nederlandse naam luidt, is ook nog eens een heel makkelijke plant.
Bieslook, knoflook, daklook en de gewone ui zijn eetbaar en onmisbaar in de keuken. De zondagse variant is de sierui, die ‘alleen maar’ mooi is. Het zijn bollen die je in het najaar in de grond zet en die in het voorjaar erop bloeien. Verder heb je er geen omkijken naar, ze komen elk jaar weer op. Sommige soorten zaaien zich uit. Na een jaar of vier staan die zaailingen in bloei. Ze groeien het liefst op goed afwaterende zandgrond.
Zo veel smaken, zo veel uien. Er zijn petieterige sieruien van circa 15 cm hoog, en reuzen van 180 cm hoog. Soorten die de voorkeur geven aan zon en droge grond en soorten die in vochtige halfschaduw gedijen. Ondanks stelen tot ruim anderhalve meter hoog, heeft Allium geen ondersteuning nodig, de wind waait er gewoon langs.
En dan is er nog de geur die alle uiensoorten kenmerkt. Een uiengeur die slakken flink afschrikt. Vlinders, hommels en bijen daarentegen zijn dol op de honderden buisbloemetjes waaruit een alliumbloem bestaat.
Meng sieruien die in mei bloeien met soorten die later – in juli- bloeien. Zo zorgen ze voor maanden lang kleur.
Mooi in combinatie met stekelnootje, lage Campanula, geranium, Calamintha, Pachysandra, prairieplanten en siergrassen.
Net als in de border blijft sierui op vaas weken lang staan. Bijvoorbeel gecombineerd met Geranium ‘Walkure’ en een paarse clematis.
• Als bol op pot bij tuincentra, bloemisten en op tuinbeurzen.
• Als bol online: bloembollenkopen.nl, tuinplant.nl, warentuin.nl en bol.com.
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee