In 8 stappen naar een nieuwe tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuin indelen plannen
Tips

In 8 stappen naar een nieuwe tuin

In acht stappen naar een nieuwe tuin. Het najaar is de ideale periode voor nieuwe tuinplannen. Het weer is nog lekker, de bodem nog warm. Als je dan aan de slag gaat, kun je het voorjaar erop al genieten van een compleet nieuwe tuin.

Stap 1: Maak een plattegrond van de tuin

Doe het op schaal zodat de verhoudingen duidelijk zichtbaar zijn. Gebruik schaal 1:50 (of bij een grote tuin 1:100), elke centimeter op papier is in werkelijkheid 50 cm (of 100 cm). Zet op de tekening ook een noordpijl, dan weet je waar het zonnig is en waar schaduwrijk. Leg transparant papier over de plattegrond en geef globaal aan waar alles moet komen: looppaden, een zonneterras, schaduwterras, borders, speelplek en waterpartij. Teken de zichtlijnen vanuit verschillende standpunten.

Stap 2: Leg een nieuw velletje schetspapier over de tekening en maak een indeling

Begin met de belangrijkste onderdelen zoals paden, terras(sen), speelplek en tuinhuis of schuurtje. Bepaal vervolgens waar de ruimte moet worden opgedeeld, bijvoorbeeld met een haag, muur of pergola. Met een goede ruimtelijke indeling kun je een tuin spannender maken, maar ook breder of dieper.

Stap 3: Welke planten in de nieuwe tuin?

Check de grondsoort, die bepaalt de keuze. Bedenk de sfeer die je wilt bereiken, dat maakt de zoektocht eenvoudiger. Maak een lijst van planten en vervolgens een beplantingsplan: welke plant op welke plek? Werk van groot naar klein: teken eerst de bomen, hagen en struiken op de plattegrond, die geven structuur. Dan de vaste planten: maak een mix van middelhoge en hoge soorten en zet lage vooraan. Kies niet alleen op kleur, maar ook op bladvorm (contrasten!) en bloeitijd, zodat er het hele jaar iets te beleven valt. De meest ideale periode om te planten is het voor- en najaar. In het voorjaar slaan planten heel snel aan, in het najaar is de grond nog warm van de zomerzon en zijn de planten in ruste, ze kunnen dan langzaam wennen aan hun nieuwe plek.

Stap 4: Bij de aankleding van het terras horen ook bomen

Een boom is een natuurlijke parasol en geeft veel privacy. Plant bomen op minimaal twee meter van de erfgrens zodat de buren er geen last van hebben. Bomen en planten in potten kunnen het hele jaar worden geplant (beste in het najaar), tenzij het al vriest.

Stap 5: Een schutting, paden en hagen vormen het geraamte van elke tuin

Een hoge, dichte omheining biedt veel privacy maar geeft ook snel een opgesloten gevoel. Het alternatief is een halfopen schutting of een deels onderbroken schutting met transparante of groene delen. Let bij het aanleggen van de paden op de functie. Gebruik je een pad vaak, dan is een rechte lijn handig. Afwijkingen van de rechte lijn maken een tuin spannender.

Stap 6: Plaats op een paar plekken een eyecatcher

Een bijzondere plant, een waterornament of kunstwerk. Dat maakt een wandeling door de tuin extra leuk. Zet de eyecatcher aan het einde van een zichtlijn zodat het oog er naartoe wordt getrokken of gebruik hem juist om een plek mee te accentueren, bijvoorbeeld een overgang naar een ander deel van de tuin. Verlichting is ’s avonds dé manier om delen van de tuin extra aandacht te geven. Een grondspot onder een boom, achter in de tuin, geeft diepte en sfeer aan de tuin.

Stap 7: Kies voor de ‘harde’ onderdelen materialen die bij het huis en de omgeving passen

Natuursteen, beton, hout, grind, split. Gebruik in de nieuwe tuin niet te veel verschillende materialen, dat maakt onrustig. Tegels en klinkers zijn ideaal voor functionele plekken als het eet- en zitterras en paden die veel worden gebruik. Split, fijn grind en houtsnippers (halfverharding) hebben een informele uitstraling. Ze verzachten de overgang tussen de planten en de verharding en geven een pad of terras een meer natuurlijke sfeer.

Stap 8: Geef elke plek een specifieke functie met bijpassende meubels

Dan hoef je niet zo met stoelen te slepen. Stem de sfeer af op het huis om eenheid te krijgen. Let bij het kiezen van alle materialen ook op duurzaamheid: moeten de meubels ‘s winters naar binnen of kunnen ze buiten blijven.

Meer lezen

2 reacties op “In 8 stappen naar een nieuwe tuin”

  1. Mark de Leen schreef:

    Ik woon al jaren in mijn huis en ik vind de tuin echt saai worden, dus ik wil graag renoveren. Nu blijkt alleen dat een grondverzet bedrijf nodig zal zijn omdat de grond zo vast zit. Het zal de moeite wel waard zijn, en bedankt voor de tips!

  2. Emma de Graaf schreef:

    Bedankt voor de leuke inspiratie voor een nieuwe tuin! Wat een slim idee om een velletje schetspapier over de plattegrond te leggen en zo meerdere ontwerpen te maken. Wij zijn net verhuisd en willen volgend jaar onze tuin renoveren, dus we zullen deze tips zeker onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee