7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Tuin hondvriendelijk
Tips

7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken

Af! Hier! Bench! Met de hond de tuin in: gezellig? Dat kan het wel zijn! Met deze 7 tips en tricks maak je de tuin hondvriendelijk:

 1. Graaft je hond overal in de tuin? Dan ruikt hij iets ‘spannends’ onder de grond. Tip: maak een graafplek. Vul het gat met zand en aarde, dek af met zacht organisch materiaal zoals bladeren of grasstrooisel. Verberg een lekker bot en hondensnoepjes in het gat en je hond zal de plek snel vinden.
 2. Graaft hij bij het hek of de schutting? Dat kan betekenen dat hij nerveus of bang is. Oplossing: zorg voor een veilige plek, bijvoorbeeld een hondenhuis.
 3. Rent of graaft je hond graag en gaat hij daarna languit liggen? Meestal heeft hij het dan te warm gekregen. Dit is nog eens hondvriendelijk: creëer een plekje onder een boom of struik zodat hij lekker in de schaduw kan liggen.
 4. Graaft hij tussen de planten? Tip: plant bodembedekkers en laat geen plekken leeg in de borders. Leg eventueel stenen of stukken hout rond jonge planten, honden houden daar niet van. Of maak verhoogde borders.
 5. Vermijd planten die niet hondvriendelijk zijn! Er zijn planten waar honden (en katten) ziek van kunnen worden. Met narcissen, tulpen, lupines, lelies, vingerhoedskruid, kamperfoelie en nog zo’n 700 soorten doe je ze geen enkel plezier. Tip: kijk op puppyopvoeden.nl/giftige-planten-voor-honden of informeer ernaar bij de dierenarts.
 6. Kies een ondergrond die vriendelijk is voor hondenpoten. Tip: gebruik voor paden materiaal zonder scherpe randen, dus geen schelpen, grof grind of sommige soorten split.
 7. Rent je hond door de planten? Dit is nog eens hondvriendelijk: leg een speelveldje van gras aan zodat hij naar hartenlust kan rennen en apporteren.

Meer lezen

2 reacties op “7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken”

 1. Caroline schreef:

  En de tip van hout rond jonge plantjes ook niet doen!! Honden houden van hout en zullen hier altijd op knagen. Hier ook houtsnippers, nu moeten afzetten en wordt ons geadviseerd iets anders erin te leggen daar dit moeilijk/ niet afgeleerd kan worden aan de hond om dit niet te eten.

 2. kirst schreef:

  En heel belangrijk: géén cacaodoppen gebruiken in de tuin. Cacao is giftig en kan zelfs dodelijk zijn voor honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee