Het is weer juni! Hier is onze tuin-to do list van deze maand.

1. Nu zaaien, straks genieten

Strooi de zaden van een- en tweejarigen in de volle grond. Denk aan stokroos, leeuwenbekje, juffertje inhet- groen, Oost-Indische kers en vlijtig liesje.

2. Hagen snoeien

Doe dit het liefst na de langste dag (21 juni), dan is de sterke voorjaarsgroei eruit en hoef je alleen nog eens in de herfst te snoeien. Eerder snoeien mag wel, maar levert extra snoeiwerk op.

3. Struiken snoeien

Struiken uitgebloeid? Snoei ze meteen, zo blijven ze mooi compact. Dit geldt voor alle struiken en heesters die voor 21 juni bloeien.

4. Rododendronbloemen weghalen

Haal uitgebloeide rododendronbloemen met een draaibeweging van je hand weg. Zo laten ze snel los en de plant krijgt meer energie om nieuwe knoppen te maken.

5. Verplanten

Dit kan nog tot de langste dag. Oké, een dagje later zal ook nog wel gaan, maar planten reageren op licht. Bij minder licht zijn ze minder actief. En dus hebben ze minder kracht om zich te settelen op een nieuwe plek.

6. Extra voeding

Sommige planten, zoals rozen, kunnen begin deze maand nog wel wat extra voeding gebruiken. Strooi in elk geval organische mest in de border als je op arme (zand)grond tuiniert.