Juni is nog niet de maand om de tuinstoel achterover te kantelen en de benen omhoog te leggen. De dagen zijn nu lekker lang en de planten lijken dag en nacht te groeien. Om te blijven genieten van de groene- en bloemenpracht doe je er slim aan om onderstaande tuinklussen te doen. Ook kun je deze maand de eerste gaten in de border ontdekken. Niet getreurd, die zijn gemakkelijk op te vullen. Ook dat zijn typische juni-tuinklusjes.
Verplanten
Dit kan nog tot de langste dag. Oké, een dagje later zal ook nog wel gaan, maar planten reageren op licht. Bij minder licht zijn ze minder actief. En dus hebben ze minder kracht om zich te settelen op een nieuwe plek.
Vul gaten in de border op met vaste planten in grote maten en in kleuren die met elkaar matchen. Ook eenjarigen zoals Cosmea en kattensnor zijn een leuke vulling.
Een van de leukste juni-tuinklusjes:
Haal, voor een tropische sfeer, kamerplanten naar buiten. Zet de kamerlinde, ficus of lepelblad of op het terras of de veranda.
Planten die nu nog steeds geen teken van leven geven… Trek ze uit de grond en plant iets nieuws.
Vergeten zomerbollen te planten? Koop nu Allium, Camassia of Dahlia in pot en plant ze uit.
Zet woekerende muntsoorten bij elkaar in een grote pot, voor je eigen muntthee.
Allium
Vijver
De watertemperatuur is nu precies goed om waterlelies in de vijver te planten.
Uitgebloeide lelies en gele bladeren regelmatig wegsnijden.
Snoeien
Hagen snoeien
Doe dit het liefst na de langste dag (21 juni), dan is de sterke voorjaarsgroei eruit en hoef je alleen nog eens in de herfst te snoeien. Eerder snoeien mag wel, maar levert extra snoeiwerk op.
Struiken en heesters snoeien
Heesters en struiken die in het voorjaar of vóór 21 juni bloeien mogen meteen na de bloei worden gesnoeid. Voor hagen geldt: wacht met snoeien het liefst tot de langste dag. De sterke voorjaarsgroei is er daarna uit.
Tussen juni en eind augustus is het tijd voor de zomersnoei van de blauweregen (Wisteria). Knip alle nieuwe zijtakken terug tot op 15 -20 cm en haal overbodige takken weg.
Planten maken na de langste dag nieuwe groeischeuten. Snoeien rond 21 juni geeft direct resultaat.
Snoei de buxus als het bewolkt is, om bladverbranding te voorkomen.
Onderhoud
Rododendronbloemen weghalen
Haal uitgebloeide rododendronbloemen met een draaibeweging van je hand weg, zonder de jonge scheuten te beschadigen. Zo laten ze snel los en de plant krijgt meer energie om nieuwe knoppen te maken.
Voor een mooi strakke grasrand span je een koord laag langs de rand. Steek nu met een kantsteker het gras af. De steker moet schuin de grond in.
Dun te dicht-op elkaar groeiende appels, peren en pruimen uit. Dan krijgen de resterende vruchten meer ruimte en kans om zich tot mooi fruit te ontwikkelen.
Knip steeds de uitgebloeide bloemen met steel en al uit de kuiflavendel, zo blijven ze doorbloeien.
Top hortensia ‘Annabelle’ en andere pluimhortensia’s begin juni, ze bloeien dan iets later, met meer kleinere bloemen die niet omvallen.
Werk de composthoop regelmatig goed om. Na zes weken is de eerste compost klaar.
Ondersteun pioenrozen net voor ze gaan bloeien met een plantring of steun.
Knip uitgebloeide rozen net boven het eerste vijftallige blad af, hier komen de nieuwe bloemen.
Leid één hoofdtak van een druivelaar langs de terrasoverkapping of veranda. Top zijscheuten steeds terug op twee bladeren.
Voeding en water
Extra voeding
Sommige planten, zoals rozen, kunnen begin deze maand nog wel wat extra voeding gebruiken. Strooi in elk geval organische mest in de border als je op arme (zand)grond tuiniert.
Geef niet elke dag een beetje water maar één keer per week een flinke hoeveelheid. Planten ontwikkelen dan langere wortels waardoor ze ook dieper in de bodem water vinden.
Planten in pot die vochtige grond nodig hebben komen met één watergift vaak niet aan hun trekken. Zet de potten op schotels en giet daar het water in.
Leg een druppelslang bij een net geplante haag of boom en zet hem geregeld aan.
Geef water in de avond.
Wil je nog meer algemene tips & tricks over (duurzaam) tuinieren in de tuin of op het balkon, download dan het e-book “Gewassen en trends voor tuin en balkon” op https://www.klingel.nl/tuiniertips-gewassen/.
Leuk artikel. Bedankt voor de handige tips.