Niks staat meer symbool voor de herfst dan de pompoen. H&G’s moestuincolumnist Kirsten Eckhart – eigenaresse van een biologische moestuin in de Beemster, en van lunchrestaurant Gartine in Amsterdam – geeft drie gouden basistips voor het kweken van deze groente. Extraatje: een heerlijk pompoenrecept uit haar boek ‘Vier seizoenen koken met Gartine‘.

Pompoen kweken
1. Heb je ruimte genoeg in de tuin, plant de rankende pompoenen dan wat verder uit elkaar dan voorgeschreven. De opbrengst zal hoger zijn.
2. Oogst pompoenen altijd met de steel eraan, dan bederft het vruchtvlees minder snel en kun je ze langer bewaren.
3. Probeer zaden te delen met andere liefhebbers, want je hebt maar heel weinig nodig voor een rijke oogst.

 

linguine pompoen

Linguine met pompoen, geitenkaas en bleekselderijsalade

hoofdgerecht (4 personen)
3 el olijfolie / 700-800 g pompoen met schil, zaad verwijderd, in blokjes / 2 teentjes knoflook,
in plakjes / 20 g koriander, blad fijngesneden / 300-350 g linguine
salade
½-1 groene chilipeper, zaad verwijderd, vruchtvlees fijngesneden / 1 kleine groene paprika, in blokjes / 1 komkommer, in de lengte gehalveerd, zaad verwijderd, vruchtvlees in blokjes / 100 g bleekselderij, in blokjes / 100 g zoetzure appel, in blokjes

dressing
20 ml olijfolie
sap van 1 limoen
1 el ahornsiroop of honing
¼ teentje knoflook, zeer fijngesneden

saus
50 g boter
300 g ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
250 g zachte geitenkaas, verkruimeld
125 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de olijfolie, pompoen en knoflook in een braadslee en meng goed. Bestrooi met ½ tl zout en peper uit de molen en bak 30 min. in de oven.
• Klop voor de dressing alle ingrediënten met ½ tl zout door elkaar.
• Meng voor de salade in een grote schaal alle ingrediënten door elkaar en giet de dressing erover. Meng goed door elkaar.
• Verwarm voor de saus de boter op laag vuur in een koekenpan, voeg de ui en knoflook toe en laat 15-17 min. fruiten en roer af en toe goed door tot de ui helemaal zacht is. Voeg de geitenkaas en de slagroom toe en laat doorwarmen tot de kaas is gesmolten.
• Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet de pasta bijna helemaal af en doe terug in de pan, zodat er nog een beetje kookvocht bijzit. Schep de uien-kaassaus er goed doorheen. Schep de pompoen er luchtig doorheen, verdeel over de borden en bestrooi royaal met de koriander.
Bereiden ± 1 uur / oven ± 30 min.