12 Open haard decoratie ideeën voor je schouw - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
open haard hout
Woonkamer

12 Open haard decoratie ideeën voor je schouw

Een open haard kan een prachtig middelpunt zijn in je huis, of het nu herfst, winter, lente of zomer is. Maar het is niet alleen het vuur dat het oog trekt, de schouw zelf en alles dat je er omheen plaatst, kan ook een decoratief statement maken. Door bewust om te gaan met het gebied rondom de schouw, kan je niet alleen de show stelen met deze plek in je kamer, ook kun je er heel veel sfeer mee creëren. Zelfs zònder dat je hier het haardvuur voor aan hoeft te doen. Iets wat natuurlijk heel fijn is als het hartje zomer is en de mussen van het dak vallen.

Hier onze 12 open haard decoratie ideeën voor je schouw:

1. Spiegels boven de open haard

Hang een of twee spiegels boven je schouw voor een mooie decoratieve touch. Spiegels helpen niet alleen om de ruimte te vergroten en het licht te reflecteren, maar ze kunnen ook dienen als een functioneel element om te controleren hoe je eruit ziet voordat je het huis verlaat. Spiegels zijn ook een handige truc om de aandacht van je gast naar je geweldig gedecoreerde open haard te trekken. Immers, iedereen die een spiegel ziet, werpt toch automatisch even een snelle blik naar zichzelf om te checken of alles nog in orde is. In dat kleine ogenblik zien ze meteen hoe leuk en gezellig je open haard plek eruitziet.

2. Haardhout aan de zijkanten van de open haard

Haardhout ligt natuurlijk vlakbij de open haard voor functionele doeleinden. Je kunt er immers een heerlijk vuurtje mee opstoken. Maar, stiekem vormen haardhoutblokken ook een prachtig decoratief element in je woonkamer. Door haardhout neer te leggen aan weerskanten van de open haard, creëer je een hele warme en gezellige sfeer in je kamer, zonder dat je hier het vuur voor hoeft aan te steken. Dat is een visuele illusie die je daar creëert, wat met name tijdens een hete zomer heel handig is.

Wil je je open haard er echt heel design-achtig uit laten zien, zorg dan dat je de houtblokken op een hele mooie, gelijkmatige en kunstige manier opstapelt. Om de haardhoutblokken goed in gareel te houden kun je hiervoor ook manden of open kastjes gebruiken. Probeer er wel voor te zorgen dat je het hout symmetrisch aan weerszijden van de open haard opstapelt, zodat je open haard tafereel visueel gezien niet uit balans raakt.

3. Boeken op de schouw

Boeken kunnen niet alleen dienen als een decoratief element op de schouw, maar ook als een functioneel element. Kies boeken die bij de inrichting van de kamer passen en stapel ze op om een interessante look te creëren. Door boeken op je schouw te plaatsen, creëer je al snel een ouderwets bibliotheek gevoel in je kamer, zoals je dat vroeger wel eens had in die monumentale 18e eeuwse panden van de rijke elite. Uiteraard kunnen we ons eigen boek ‘Urban Jungle’ aanraden :-)

4. Kunstwerken boven en naast de open haard

Als je van kunst houdt, overweeg dan om een groot schilderij of kunstwerk boven de schouw te hangen. Het kan een geweldige manier zijn om kleur en persoonlijkheid aan de kamer toe te voegen.

5. Kaarsen op de schouw of op de vloer aan weerszijden van de schouw

Kaarsen kunnen een gezellige sfeer creëren en kunnen ook dienen als een decoratief element op de schouw. Kies kaarsen van verschillende groottes en hoogtes en plaats ze op een schaal of dienblad in het midden van de schouw voor een mooie look. Brandende kaarsen kunnen een warme en uitnodigende sfeer scheppen. Maar ook als ze niet branden, spreiden ze toch een sfeer van gezelligheid. Denk goed na over de kleuren van de kaarsen. Aangezien de open haard vaak een visueel aantrekkingspunt is, is het een goed idee om te kiezen voor kleuren die in goede harmonie staan met de overige kleuren in de rest van je kamer.

6. Keramiek op de schouw

Keramiek kan een prachtige decoratieve touch zijn op de schouw. Kies enkele mooie vazen of beeldjes en plaats ze op strategische punten van je schouw voor een mooie look.

7. Seizoensgebonden decoratie op en om de schouw heen

Dit is wel één van de allerleukste dingen om te doen: het veranderen van de look van de schouw op basis van elk nieuw seizoen dat aanbreekt. Zo heb je het hele jaar door een open haard die er steeds weer volledig anders uitziet. En ook past je open haard het hele jaar door steeds exact bij het gevoel van dat jaargetijde. Zo kun je bijvoorbeeld herfstbladeren en pompoenen ophangen in de herfst. Terwijl je tijdens de kerst de schouw behangt met een mooie guirlande vol kerstballen met daaraan kerstkousen. Is het lente of Pasen? Dan zijn het frisse lentebloemetjes, eieren en haasjes die je schouw met een bezoekje komen vereren. En tijdens de zomer kun je helemaal los met de allermooiste bloemencombinaties die je maar kunt vinden. Zo heb je steeds weer iets anders moois om te bewonderen bij je schouw het hele jaar door. Een absolute aanrader!

8. Fotolijsten op de schouw of aan de muur boven de open haard

Fotolijsten zijn een geweldige manier om persoonlijkheid aan de kamer toe te voegen. Hang enkele fotolijsten boven de schouw en vul ze met familiefoto’s of foto’s van reizen die je hebt gemaakt. Terwijl gasten jouw foto’s bewonderen, kunnen ze onderwijl praktisch gebruik maken van je schouw door hun wijnglas er even op te plaatsen. Zo dient je open haard twee praktische doelen.

9. Planten op en om de schouw heen

Hou jij van een meer natuurlijke look in je kamer en wil je je gasten, met slechts de paar planten die je hebt, toch het gevoel geven dat ze net een jungle in zijn gestapt? Dan is het slim om je planten vooral rondom je open haard te plaatsen omdat dit vaak de eerste plaats is waar mensen naar kijken als ze de kamer binnen komen. Kies planten die passen bij de inrichting van de kamer en plaats ze op een schaal of op planken boven de schouw.

10. Klokken op de schouw

Vraag maar aan je grootouders hoe leuk het is om een klok op de schouw te hebben staan. Het is vaak het punt waar kinderen naartoe trekken als ze de woonkamer instappen. Een open haard heeft van zichzelf al een aantrekkingskracht op ze, maar een klok maakt het geheel nog eens extra magisch. Kies wel een klok die echt past bij de inrichting van de kamer. Of ga gewoon voor het echt ouderwetse klokwerk, dat past altijd wel, in welke inrichting dan ook.

11. Manden aan weerskanten van de schouw

Manden maken een open haard plek gezellig. Kies manden die passen bij de inrichting van je kamer en vul ze met dekens, kussens, tijdschriften of speelgoed.

12. Wandkleed boven je open haard

Een wandkleed kan een geweldige manier zijn om kleur en textuur aan de kamer toe te voegen. Hang een wandkleed boven de schouw en kies een ontwerp dat past bij de inrichting van de kamer.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee