Zo Maak Je Een Pottentuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
moestuin in potten, bakken en kistjes
Tips

Zo Maak Je Een Pottentuin

Wat doe je als de beschikbare grond ‘op’ is en je nog zo veel meer wilt? Dan verzamel je alle planten en potten die je vinden kunt en vult die met aarde.

De voordelen van een pottentuin

  • Je kunt potten met planten verplaatsen, schikken en herschikken, en zo elke plant de juiste plaats in elk seizoen geven.
  • Verzorging op maat. Een plant in pot kun je precies de juiste grondsoort geven. Extra gedraineerd, lekker vochtig, super voedzaam of juist een beetje schraal, in pot lukt dat allemaal. Bovendien regel je zelf hoeveel water elke plant krijgt.

vakantiegevoel in eigen tuin, dip-it potten
Zo doe je dat:

1. Planten kiezen

Start met eenvoudige, makkelijke en snelgroeiende groenten, zoals tuinkers, rucola en radijsjes. Daarvan kun je al na ongeveer twee weken oogsten: de beste stimulans om door te gaan. Kies voor planten die speciaal geschikt zijn voor teelt in pot: met een compacte groeiwijze, struikvormen en dwerggrassen.

2. Pot op maat

Planten die klimmen gaan graag diep met hun wortels. Planten die breed groeien blijven vaak oppervlakkig met wortelgroei. Zet klimmers in extra hoge en breed uitgroeiende planten in brede, lage potten.

3. Warmte en licht

Zet planten die extra warmte en licht nodig hebben op de zonnigste plaats. Jonge bladgroenten vragen minder zon, rijpende vruchten meer. Je kunt je pottentuin dus laten meebewegen met de seizoenen, maar ook met de planten. De mooiste, bijna oogstklare potten komen op de eerste rij, planten die over hun hoogtepunt heen zijn verhuis je naar de achtergrond.

4. Groepen

Planten houden van gezelligheid, net als wij. Je merkt al snel dat planten in een groep beter groeien. Bouw dus een pottentuin op uit groepen met planten.

5. Hoog en laag

Combineer hoge planten met lagere, net als bij een klassieke moestuin: hoog achteraan, laag vooraan. Maak gebruik van alle mogelijkheden die groenten bieden. Laat bijvoorbeeld klimbonen door mais groeien of zet aan de voet van een jonge broccoliplant een paar snelgroeiende kropjes minisla.

6. Zet potplanten ’s winters dicht bij elkaar

In die periode hebben ze het een stuk kouder doordat kou en vorst heel makkelijk in de potgrond kunnen doordringen.

Bron: ‘Moestuin in pot‘, geschreven door Peter Brouwens.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee