Wel of niet doen: tapijt in je slaapkamer! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tapijt slaapkamer
Slaapkamer

Wel of niet doen: tapijt in je slaapkamer!

Wat je op de grond legt in je slaapkamer is belangrijk. Het is immers het laatste ding dat je voeten raken voordat je ’s nachts in bed stapt en het is het eerste wat je tenen weer zullen voelen de volgende ochtend zodra je slaperig uit bed springt. Een lekker warm tapijt of vloerkleed is misschien het eerste wat er in je opkomt. Ze zijn er in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Je kan ze bekijken in tapijtwinkels of online, bijvoorbeeld bij Webkarpet.nl. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van tapijt in de slaapkamer. We zetten ze hier even op een rij.

De voordelen van tapijt in je slaapkamer:

1. Geluidsdemping:

Eén van de voordelen van tapijt in je kamer is dat het veel geluid dempt. Hoe dikker het tapijt, des te minder geluid van elders in het huis zal galmen in je slaapkamer. Dit betekent een betere nachtrust.

2. Zacht:

Je slaapkamervloer is elke dag het eerste en het laatste wat je voeten aanraken. Wanneer je voor een zachte versie tapijt kiest, is dit een weldaad voor je voeten. Dit maakt het direct een stuk minder erg om ’s ochtends je bed uit te moeten.

3. Warm:

Eén van de ergste dingen van ’s ochtends wakker worden, is dat het buiten het dekbed vaak veel kouder is dan eronder. Dit weerhoudt je er soms van om je deken open te slaan en uit bed te komen. Een warm tapijt onder je voeten, maakt deze transitie vaak veel gemakkelijker. Tapijt is zacht en warm, ongeacht de verdere temperatuur in de slaapkamer.

4. Onderhoud:

Tapijt heeft maar weinig onderhoud nodig. Het enige wat je elke week moet doen, is het stofzuigen, verder niets. Tenzij je er natuurlijk iets op hebt laten vallen, zoals dat lekkere bakkie koffie vroeg in de morgen. Dan vraagt het wat extra zorg.

De nadelen van tapijt in je slaapkamer:

1. Vervanging:

Gedurende de dag zal er, over het algemeen genomen, maar weinig worden gelopen op het tapijt in de slaapkamer. Dit maakt dat het tapijt minder snel zal slijten en hierdoor langer zijn schoonheid en mooie oorspronkelijke structuur behoudt. Uiteindelijk echter, zal een tapijt toch vervangen moeten worden. Zodra er zichtbaar sporen van slijtage op te zien zijn, doet dat direct afbreuk aan het design van je hele slaapkamer. Om die reden zal een tapijt om de zoveel jaar toch vervangen moeten worden. De hoeveelheid jaar hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het tapijt. Hoe hoger de kwaliteit, des te langer het duurt voor er sporen van slijtage op zullen treden.

2. Vlekken:

Afhankelijk van het soort tapijt dat je hebt, zal je je om de zoveel tijd wellicht toch moeten buigen over het soort vlekken dat zich plotseling op je tapijt heeft aangediend. Denk bijvoorbeeld aan modder, gekleurde drank of bepaalde vette voedingswaren. Gelukkig zijn er diverse methodes en producten beschikbaar om al deze vlekken snel en op een effectieve wijze te verwijderen. Echter, je moet het dan wel ook echt doen. En het liefst zo snel mogelijk, want hoe eerder je erbij bent, hoe minder werk je eraan hebt. In sommige gevallen blijkt de vlek echter zo hardnekkig dat er ondanks alle moeite toch een zichtbare vage vlek in het tapijt achterblijft.

3. Lussen en halen:

Bepaalde type tapijten zijn dusdanig geweven dat er op een gegeven moment kleine lusjes en haaltjes naar buiten beginnen te steken. Dit kan het begin zijn van een tapijt dat begint te ontrafelen, wat natuurlijk niet zo mooi oogt.

4. Katten:

Tapijten hebben vaak een magische aantrekkingskracht op katten. Als je graag een kat in de slaapkamer hebt, kan dat een probleem zijn. Een ander nadeel is dat niet alle katten tapijten zien als een heerlijk lang bed; er zijn ook katten die denken dat tapijt èrg leuk is om met de nageltjes in te spelen. Dit gaat natuurlijk direct ten koste van de mooie ‘look en feel’ die het tapijt in eerste instantie had.

Wat denk jij? Zie jij een tapijt in je slaapkamer wel zitten, of juist niet? Laat het ons weten in de reacties!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee