Waarom een geschikt matras zo belangrijk is - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
matras kiezen
Slaapkamer

Waarom een geschikt matras zo belangrijk is

We slapen gemiddeld zo’n derde deel van ons leven weg. Klinkt misschien als een onbelangrijk feitje, maar toch zorgt dit er wel voor dat onze nachtrust belangrijk is. Je slaapt veel en ligt dan zo’n zes tot tien uur op je zij, rug of buik. Lig je niet comfortabel? Dan ga je dat de volgende dag ook voelen. Je kunt last krijgen van je nek, rug, schouders of je hoofd en vervolgens kan dit weer tot andere klachten en problemen leiden. Al met al: een geschikt matras om op te slapen is érg belangrijk. Wat kan een matras precies bijdragen aan een goede nachtrust en hoe kies je deze dan uit?

Drukpunten tijdens je slaap

Als je ’s nachts in bed ligt, komt er veel druk te staan op diverse punten van je lichaam. Met name je rug, nek en schouders dragen veel van de druk. Heb je een matras die jou niet goed ondersteunt? Dan komt alle druk op deze punten te liggen en heb je na een nacht slapen waarschijnlijk ook spierpijn op deze plekken. Daarom is een goed ondersteunend matras zo belangrijk.

Door een matras uit te kiezen dat je goed ondersteunt, verdeel je de druk die op deze punten ligt en heb je geen last van het feit dat bepaalde punten in je lichaam alles op zich dragen. Je gewicht verspreidt zich mooi over het gehele lichaam en je matras ondersteunt alles goed. Dat is wel zo fijn – zo kun je een hele nacht slapen (het liefst op je rug of zij, natuurlijk) en in de ochtend uitgerust wakker worden zonder op bepaalde plekken in je lichaam (spier)pijn te hebben. Dat klinkt goed, of niet? Heb je hier nu wel veel last van, kijk dan naar opties voor een nieuw matras. Het is misschien een investering, maar wel eentje waar je jarenlang wat aan hebt en ook echt veel plezier uit zal halen.

Persoonlijke voorkeur

Voor een groot deel is het uitkiezen van een geschikt matras persoonlijke voorkeur. De één houdt namelijk van een lekker stevig en hard matras, de ander houdt van een zacht matras waar je lekker in weg valt. Hoewel dit laatste misschien minder ondersteunend is voor de rug en dus ook wordt afgeraden, er zijn genoeg matrassen te vinden die je dit kunnen bieden en je toch goed kunnen ondersteunen. Ga eens naar een beddenzaak en voel aan de verschillende soorten matrassen. Voelt een latex matras fijn aan? Ligt het traagschuim matras lekker? Of vind je toch die elektrische boxspring fijn liggen? Het hangt allemaal af van wat je zelf fijn vindt.

Meer lezen

Eén reactie op “Waarom een geschikt matras zo belangrijk is”

  1. Emma de Graaf schreef:

    Bedankt voor de goede uitleg over het belang van een geschikt matras. Mijn man heeft al een tijdje last van zijn rug en we vermoeden dat ons matras te oud is, waardoor de ondersteuning niet optimaal meer is. Het is inderdaad een goede tip om naar een beddenzaak te gaan om verschillende matrassen te voelen. Een bijkomend voordeel, in beddenzaken kunnen ze vaak ook goede adviezen over geschikte matrassen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee