Waar moet je op letten bij het kopen van een groepenkast? - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
groepenkast
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een groepenkast?

In iedere woning moet een groepenkast geplaatst zijn. Dit wordt namelijk gebruikt voor het verdelen van de stroom tussen de diverse groepen. Wil je weten welke groepenkast het beste is voor je nieuwe huis? Gebruik dan dit stappenplan!

1-fase of 3-fase

Bij een groepenkast kopen moet je eerst bepalen of je 1-fase of 3-fase nodig hebt. Vaak staat dit op de jaarafrekening van je energiemaatschappij. Oudere huizen zijn meestal voorzien van een 1-fase aansluiting, terwijl tegenwoordig 3-fase aansluitingen standaard zijn.

Formaat

Vervolgens moet je je meterkast opmeten. Dit moet je doen om erachter te komen wat de grootte van je groepenkast mag zijn. Over het algemeen zal dit 330 millimeter hoog en 220 millimeter breed zijn, maar dit is niet altijd het geval. Houd daarom de afmetingen bij de hand als je een groepenkast koopt.

Hoofdschakelaar

Een hoofdschakelaar is aan de hand van de NEN 1010 Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties verplicht bij het plaatsen van een nieuwe groepenkast. Daarom moet je naast de kast niet vergeten nog een hoofdschakelaar aan te schaffen, al kun je ook een groepenkast inclusief hoofdschakelaar kopen. Hiermee kun je overigens alle elektrische apparaten en installaties die je hebt aangesloten in één keer in- of uitschakelen. Bij een 1-fase groepenkast moet je een 2-polige hoofdschakelaar kopen, een 4-polig exemplaar is nodig bij een 3-fase aansluiting.

Groepen

Er mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen door een standaard voor-gemonteerde B16 groep met 1-fase aansluiting. Je moet daarna het maximale vermogen van een groep berekenen, gebruik hierbij deze module: P = U x I / (VA = V x A) en reken met 230 Volt. Per groep is het vermogen dan 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt. Vervolgens moet je berekenen wat het vermogen is van de elektrische apparaten die je op een groep wilt aansluiten. Is dit meer dan 3680 Watt? De groep is dan overbelast en de stop kan doorslaan. Voorkom dit door het juiste aantal groepen te bepalen.

Aardlekschakelaar

Naast een hoofdschakelaar moet je groepenkast ook een aardlekschakelaar hebben. Een elektrische installatie wordt hierdoor spanningsloos als er lekstroom gemeten wordt. Op een 2-polige aardlekschakelaar mag je maximaal 4 groepen aansluiten. Waarschijnlijk moet je dus meerdere kopen.

Toevoegingen

Vervolgens moet je kijken of je nog meer nodig hebt. Denk hierbij aan de beltransformator, al is dit niet altijd meer nodig. Ook moet je naar speciale componenten en/of bedrading kijken bij het kopen van een groepenkast.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee