De lente staat weer voor de deur. Een tijd waarin veel mensen weer aan de slag gaan met het zomerklaar maken van de tuin. Of wellicht de tuin volledig gaan veranderen. Hoe dan ook, in veel gevallen kiezen mensen ervoor om de tuin een bepaalde stijl te geven, om een specifieke sfeer aan te brengen in de tuin. Zo zijn de mediterrane tuin, de landelijke tuin, de Engelse tuin, de Japanse tuin en de moderne/strakke tuin allemaal voorbeelden van populaire tuinstijlen.

Vanwege een onderhoudsoogpunt worden in moderne tuinen, maar zeker ook in andere tuinsoorten, veel tegels gebruikt. Alhoewel tegels de laatste jaren aan populariteit verliezen, liggen ze nog steeds in heel veel tuinen. Naast dat tuintegels uit de mode raken leveren ze ook problemen op wat betreft de afwatering. Dat laatste is natuurlijk een zeer actueel thema gezien de extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren. Hoog tijd dus om eens te kijken naar alternatieven voor de tuintegels. Eén van die alternatieven is grind(/split).

Grind is een onderhoudsvriendelijke vorm van bodembedekking. Hierbij is het dan wel belangrijk dat er worteldoek onder gelegd wordt. Het gebruik van grind maakt het ook meteen mogelijk om meer groen aan te brengen in de tuin. En meer groen zorgt weer voor meer leven in de tuin in de vorm van insecten en vogels. En dat is weer goed voor de natuur. Ook zorgt grind ervoor dat regenwater in geval van veel neerslag de grond in kan trekken. Er is met grind, wanneer we het hebben over het creëren van een bepaalde sfeer in de tuin, erg veel mogelijk. Het aanbod in steensoorten is de laatste jaren flink toegenomen. Ook online is het aanbod aan het groeien. Zo kun je de kiezelstenen die je graag wilt online bestellen en gewoon thuis laten bezorgen. Handig, zeker als je grotere hoeveelheden nodig hebt. Maar welke steensoort kun je nu het best kiezen voor welke tuinstijl? Laten we een aantal populaire tuinsoorten uitlichten en hier passende grindsoorten bijpakken. Eén van de webshops waar je grind en split kunt bestellen is grind-split.nl. Daar zijn alle onderstaande grindsoorten te vinden.

De Zuid-Europese tuin

De Zuid-Europese tuin wordt vooral gekenmerkt door aardekleuren, warme tinten en reliëf. Zacht rode/hele licht oranje tuintegels komen hier vaak voor. Dit in combinatie met gele/beige elementen. Deze tegels zouden plaats kunnen maken voor grindsoorten die dezelfde tinten hebben. Voorbeelden van deze grindsoorten zijn:

Mediterrane split: De naam geeft het al aan; geschikt voor een Mediterrane tuin. Heeft is een mix tussen zacht oranje en beige.

Rosso Verona split: Een hele warme oranje/rode/roze steensoort. Het is een marmersplit.

Rouge Belge split: Een splitsoort met een rood/roze kleur.

Mediteranee split
Mediteranee split
Rosso Verona split
Rosso Verona split
Rouge Belge split
Rouge Belge split

De moderne (design) tuin

Moderne tuinen en design tuinen staan bekend om strakke vormen en kleuren. Vaak wordt hierin qua kleur gekozen voor antraciet, zwart of juist heel veel wit. Ook wat betreft betegeling. Maar ook hiervoor zijn alternatieven in de vorm van grind/split:

Crystal White grind: Een sneeuwwitte grindsoort met een strak witte kleur en kleine glinstering.

Basalt split: Een antraciete tot aan bijna zwarte steensoort. 

Ice Blue grind: Lichtgrijs met een blauwe gloed. Wat opvalt aan deze steensoort zijn de witte aders.

Crystal White grind
Crystal White grind
Basalt split
Basalt split
Ice Blue grind
Ice Blue grind

De klassieke Engelse tuin

De Engelse tuin staat onder andere bekend om de natuurlijke kleuren, het weelderige geheel en kronkelpaadjes van bijvoorbeeld grind. Een aantal zeer geschikte steensoorten voor in de Engelse tuin:

Alpengrind: Hele natuurlijke en bonte kleurenmix. Perfect voor in de Engelse tuin dus.

Castle grind: Een egaal beige grindsoort die zorgt voor dé klassieke uitstraling.

Grauwacke: Een karakteristieke kleurenmix van bruin/rood-roze/groen-grijs. Ook dit grind past prima in een klassieke Engelse tuin.

Alpengrind
Castle grind
Castle grind
Grauwacke
Grauwacke

De Japanse tuin

Japanse tuinen stralen vooral rust uit. Nu is de échte Japanse tuin tot in de details tip top in orde, zeker wanneer het gaat over het snoeiwerk. Nu is dat natuurlijk niet per se noodzakelijk om toch een tuin in Japanse sfeer aan te leggen. Rust is het sleutelwoord. En ook daarvoor zijn een hoop geschikte grindsoorten te verkrijgen.

Ardenner split: Een grijze steensoort met rustige witte aders.

Beach Pebbles: Platte grijze kiezels die ook met name rust uitstralen, zowel door de kleur als door de platte ronde vorm.

Flat pebbles zwart: Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor de Beach Pebbles; (antraciet) grijs en rond/plat. Dat zorgt voor rust en dus dé Japanse sfeer.

Ardenner split
Ardenner split
Beach Pebbles
Beach Pebbles
Flat Pebbles zwart
Flat Pebbles zwart

Natuurlijk zijn deze steensoorten ook in te passen in andere tuinstijlen. Daarnaast is dit maar een kleine greep uit alle beschikbare steensoorten. Ga dus vooral eens rondkijken welke kiezelstenen er beschikbaar zijn en wat past in de door jouw gewenste tuinstijl!