Ik Ben Tuinontwerper. Dit Is Mijn Patio Van 7,5 m2. - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
patio
Terras

Ik Ben Tuinontwerper. Dit Is Mijn Patio Van 7,5 m2.

Tuinontwerper Iverna vindt het belangrijk dat een buitenplek, hoe klein ook, een functie heeft. Deze patio moest dus goed toegankelijk zijn. Tegelijkertijd kwam er zo veel mogelijk aarde om regenwater af te voeren.

De patio van tuinontwerper Iverna Zaalberg

Waar? huis in Roermond
Aangelegd in: 2015
Zon/schaduw: geen direct zonlicht, wel veel licht
Beplanting: zo gevarieerd mogelijk

patio tuinontwerper

Begin

‘Ik kwam hier om de achtertuin in te richten. Meteen bij binnenkomst zag ik deze patio, die tussen de keuken en woonkamer in ligt. Aan drie kanten glas en één karakteristieke oude muur, de bewoners wisten niet wat ze ermee aan moesten.

Voor het gemak hadden ze de tuin tijdelijk volgestort met split. ‘Misschien een plantenbak erop?’ vroegen ze. Ik zag meteen voor me hoe het zou kúnnen worden.’

Groen plan

‘Nadat het werk aan de achtertuin was afgerond, vroegen ze mij ook voor de patio. Ik heb een gevarieerd plan gemaakt waarbij natuurbeleving een belangrijke rol speelt. Want groen – ook alleen al groen zien – maakt gelukkig en gezonder.’

Blauw-groen-grijs

‘Ik heb voor blauw bloeiende planten gekozen, zoals sneeuwroem, smeerwortel en Kaukasische vergeet-mij-niet ‘Jack Frost’. Daarnaast heb ik veel groenblijvende planten uitgekozen, zoals veldbies Liriope muscari ‘Big blue’, Bergenia ‘Baby Doll’ en verschillende varens. Ik heb ook grijzige soorten gekozen, zoals de wijfjesvaren Heucherella ‘Quicksilver’ en Hosta ‘Elegans’. Ze doen het allemaal goed in halfschaduw.’

patio plantenbak

Overleven

‘Vrijwel alle planten staan in de volle grond, want zo hoort het, vind ik. Het is ook onderhoudsvriendelijker: je hoeft vollegrondplanten minder vaak water te geven dan planten in potten. Hun overlevingskans is veel groter.’

Scoriabrick

‘Vanuit de keuken kijk je zowel in de achtertuin als op de patio. Daarom heb ik in de patio gekozen voor dezelfde bestrating als voor de achtertuin: Scoriabrick, een duurzame recyclesteen met een blauwgrijzige zweem. Die steen past bij de oude buitenmuur, bij het monumentale karakter van het huis.

De hovenier heeft tussen de voegen gebroken split gestrooid. Dat laat regenwater door en ziet er minder stenig uit, er mag een plantje tussen groeien.’

Regenwater

‘Ik vind het belangrijk dat een buitenplek, hoe klein ook, een functie heeft. De patio moet dus goed toegankelijk zijn, vandaar de bestrating. Tegelijkertijd zorg ik voor zo veel mogelijk onverharde aarde, ook weer om het regenwater af te voeren. De bestrating ligt hier op 2,8 m². De beplanting kreeg 4,7 m².’

kleine patio
Hoogte

‘Hoe kleiner de tuin, hoe meer je de hoogte moet benutten. Twee clematissen, de lichtroze, geurende ‘Apple Blossom’ en de blauwe ‘HF Young’, klimmen tegen de muur.’

Mosgrijs

‘Ook de plantenbak, gevuld met Carex, zorgt voor een klein hoogteverschil in de patio. Ik zette hem op de volle grond, tussen de andere planten in. De bak is van aluminium in een mosgrijze kleur, die aansluit bij de kleuren in huis, het grijs van de stenen en het groengrijzige van de ramen. En de vorm van de bak correspondeert met die van de patio.’

Meer ontwerpen zien van Iverna? Kijk op natuurbijhuis.nl

Benieuwd naar de patio van Carolien van 21 vierkante meter, en de patio van Stefan van 16 vierkante meter? Lees Home&Garden nummer 2 van 2017!

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee