Tuinontwerp: rust in de kleuren, ruimte om te bewegen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
rust
Buiten

Tuinontwerp: rust in de kleuren, ruimte om te bewegen

rust

Hoe relaxed wil je het hebben? Ontwerper Bart Biesot zorgde voor een royaal, lichthouten zonneterras, een uitnodigend eetterras en een weelde aan witte hortensia’s. Alles perfect in balans.

De wensen

  • eigentijds
  • rustige uitstraling
  • vriendelijk in onderhoud

rustJe zou het misschien niet zeggen, maar alles in deze tuin is nog maar een paar jaar geleden aangelegd. Behalve de bomen, die stonden er al. Tuinontwerper Bart Biesot: ‘Heel belangrijk, want daarmee zet je wel de toon. Altijd de moeite waard om bomen te ‘bewaren’ in een nieuw ontwerp. Het duurt nu eenmaal jaren voordat zo’n mooie kroon wordt gevormd. Bomen zorgen voor sfeer en zijn prima tegen inkijk.’ Ook de schutting mocht blijven, al kreeg hij een zachtgrijze tint met dekkende tuinbeits, net als de achterkant van de schuur van de buren. Heel mooi hoe de grijze vlakken wordt onderbroken door twee roodbruine beukenhagen: dit type heg (bijna twee meter hoog) kun je direct tegen de schutting aan planten.

rust

rust

Twee terrassen en een pleintje heeft de tuin, waardoor de lange ‘pijpenla’ heel slim wordt onderbroken. De drie hoofdvlakken kenmerken zich door verschillende materialen: hout, split en betontegels. Het pad naar de schuur is gelegd met gebakken klinkers van waalformaat. Het verbindt de tuindelen met elkaar en vormt een mooie zichtlijn.

Rust en ruimte

Bart Biesot: ‘We hebben gekozen voor veel afwisseling in harde materialen en planten. Waarbij de tinten groen van de bladplanten mooi combineren met de grijzen van de harde materialen.’ Een van de wensen van de bewoners was: onderhoudsvriendelijk. Dat heeft Bart bereikt door wat grotere groepen van één soort aan te planten. Dat maakt de borders overzichtelijk. Doordat ze goed ‘dicht’ kunnen groeien krijgt onkruid nauwelijks kans. De hele tuin straalt rust en ruimte uit. Ruimte om te bewegen en ver te kijken. Rust in de kleuren: nergens een dissonant. Wit, grijs en groen wisselen elkaar af. Bart: ‘Het is een echte leeftuin geworden. Je kunt er heerlijk in zitten en lopen, maar er gebeurt ook genoeg op groengebied. Vooral de witte Annabelle, een rijk bloeiende hortensiasoort, zorgt voor leven in de brouwerij. ’

rustIn het midden zorgt een ‘pleintje’ van basaltsplit voor gevoel van ruimte. Speels omzoomd door buxusbollen. Daarnaast een intiem buitenterras van egaal hardstenen tegels (spotted bluestone, 60 x 60 cm). Leuk detail: het ligt iets verhoogd waardoor het wel lijkt te zweven.

Niveauverschillen

Voor levendigheid zorgen ook de kleine hoogteverschillen in de tuin, wat nog wordt versterkt door het gebruik van verschillende materialen. Al gaat het maar om een paar centimeter, niveauverschillen doen een ruimte altijd groter lijken. De plantvakken zijn afgezet met een iets verhoogde donkergrijze betonband. Zo blijft de aarde op z’n plek en worden de lijnen in het ontwerp benadrukt.
Fijne bijkomstigheid van veel planten in de tuin: ze hebben ook in de winter sierwaarde. De ooievaarsbek is bijna wintergroen. De siergrassen en de beuk blijven decoratief en de klimop en rododendrons blijven groen. Ook de hortensia houden hun silhouet en blijven mooi om naar te kijken vanuit de warme woonkamer.

Fotografie en tekst: Modeste Herwig

rustHet eetterras is bewust achterin geplaatst zodat de tuinmeubels het zicht op de tuin niet blokkeren. Zo is er een fijne extra plek om te zitten en blijft er veel ruimte op het vlonderterras bij het huis.

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee