Het nieuwe ‘buzz-woord’ van Brenda Horsta, adjunct-directeur Tuinbranche Nederland: Regenproof. ‘De klimaatverandering zal steeds vaker hoosbuien en daarmee wateroverlast met zich meebrengen. Een tegeltuin staat dan in een mum van tijd blank. Niet fijn! We merken dat mensen oplossingen zoeken, liefst eenvoudige. Gelukkig zijn die er. Met de juiste aanpak en beplanting lok je ook nog eens bijen, vogels en vlinders naar de tuin.’

10 tips voor een regenproof tuin

1 Leg tegels met iets bredere voeg, zodat het regenwater beter kan weglopen en denk ook eens aan grastegels (bijvoorbeeld van Marlux), ze worden steeds mooier.

grastegels
2 Verhoog het terras, dan loopt het water er onderdoor weg. Een vlonderterras is daar heel geschikt voor.
3 Zet plantenbakken op het terras, die vangen veel water op.
4 Haal hier en daar een tegel uit de bestrating en vul die op met beplanting of grind. Staat leuk en zo wordt water goed afgevoerd.
5 Voeg de buitenste rand van een klinkerpad niet. Open voegen laten water makkelijker door. Je kunt er ook een bodembedekker in zetten.
6 Kies planten en bomen die er tegen kunnen dat hun wortels tijdelijk onder water staan.
7 Zet een heg neer in plaats van een schutting: groen absorbeert veel water. Een heg is ook fijn voor vogels.
8 Maak een verlaging in de tuin, zodat het overtollige regenwater daar naartoe kan stromen. Je kunt er een poeltje van maken.
9 Koppel een regenton met een flinke opslag aan de regenpijp. Heb je meteen zacht water voor je pot- en kamerplanten.
10 Een groenblauw dak (regen wordt tijdelijk opgeslagen en langzaam afgevoerd) of groen dak houdt water vast, is makkelijk in onderhoud, trekt bijen en vlinders, isoleert én ziet er prachtig uit.