Tips en tricks voor een kleine tuin
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Styling

Tips en tricks voor een kleine tuin

Het vereist wat denkwerk, schuiven en schrappen, maar dan zal het je verbazen wat er allemaal mogelijk is in je kleine tuin. Twee voorbeelden ter tuininspiratie.

Kleine tuin 1

Een verlengde veranda en catwalk brengen allure en lucht in deze donkere pijpenla, een lange smalle tuin (12 x 6 m) zonder achterom. ‘Het mag geen kijkdoos worden,’ wist tuinontwerper Robert Broekema toen hij er voor het eerst kwam. Nu nodigt een houten catwalk je uit om er een ommetje te maken. Een afstapje brengt je op een terras van vierkante grijze tegels. Hier staat een bankje in de ochtendzon en verder is dit het speelterrein – met zandbak – van de kinderen. Een pad van dezelfde tegels leidt je terug naar het huis, onder een robuuste loofgang door. ‘Zo’n pad brengt je door de hele tuin. Kinderen vinden het ook prachtig om rondjes te kunnen rennen of op andere manieren hier te spelen.’

Niveauverschil aanbrengen en veranda verlengen

‘In deze tuin wilde ik niet alleen de lengte maar ook de breedte benadrukken en adviseerde de tafel op de veranda in de lengte te zetten. Als je hier nu zit kijk je op een andere manier de tuin in.’ Er is ook voldoende ruimte voor omdat Robert de veranda van twee meter diep aanpaste naar een riante vier meter. De oorspronkelijke balustrade is verplaatst. Veranda en plankier liggen iets hoger dan de tuin, een niveauverschil dat ook een vergrotend effect heeft. Op het terras staan een zelfgemaakte eikenhouten tafel en stoelen Luxembourg van Fermob.

Kleine tuin met verlengde veranda 2

Aan de stevige pergola kan ook worden geschommeld

De loofgang naast de veranda en plankier is precies gericht op de keukendeur. Hij is even hoog en breed. Door de dikke houten palen (14 x14 cm) is hij heel robuust en kan er ook een schommel voor de kinderen aan worden gehangen. Robert: ‘In een kleine tuin kies ik vaak voor dubbelfuncties, om de ruimte optimaal te benutten.’ Over de loofgang groeien klimrozen en Clematis die zo voor de nodige privacy zorgen.

Bomen met kleine en fijn blad

Voorin, bij de veranda, staat een jonge geelbladige valse Christusdoorn, Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’. Het blad is felgeel als het in het voorjaar uitloopt en is ’s zomers limoenkleurig. Robert koos deze boom vanwege de frisse kleur, die de tuin wat lichter maakt. Het fijne blad filtert het zonlicht en houd op een prettige manier inkijk tegen. Het kleine blad hoeft niet te worden opgeruimd als het valt in het najaar, het waait snel weg en is zó verdwenen. Aan de andere kant staat een grijze wilgbladige sierpeer, een goed alternatief voor een olijfboom die ’s winters kan bevriezen.

Voldoende wintergroen

In de borders staan vaste planten die rijk bloeien en geen speciale zorg nodig hebben. De plantvakken zijn afgezet met een wintergroen buxushaagje, zo blijft de vorm van de tuin in de winter ook zichtbaar. Robert: ‘In een kleine tuin let ik altijd extra op het winterbeeld. Er moeten voldoende wintergroene planten in een tuin staan en niet alleen gefocust op de zomer.’

Tips en tricks uit deze kleine tuin:

 • Leg vlonderplanken in de kijkrichting van de tuin.
 • Kies voor dubbelfuncties.
 • Een pad dat je uitnodigt de tuin rond te gaan.
 • Kleinbladige bomen geven diepte aan een tuin en weinig schaduw.
 • Kies voor één kleur en stem alles hierop af.

Tuinontwerp: Buro Robert Broekema, robert-broekema.nl. Locatie: Amsterdam. Fotografie: Maayke de Ridder.

Kleine tuin 2

Kleine tuin appelboom 1

Minder is meer, daarvan is deze tuin (9 x 9,5 m) wel het bewijs. De ongeveer veertigjarige appelboom was het enige dat mocht blijven staan, toen de volle rommelige tuin op de schop ging. Sterker nog, de karakteristieke boom, die mooi is in alle seizoenen, moest het middelpunt worden. Tuinontwerper Freek de Gruijter gaf hem een kraag van wintergroene Liriope, waarmee de boom helemaal een blikvanger is geworden.

Kleine tuin appelboom 2

Ruimtelijk tegelterras

De grootte van het Liriope-vak werd aangepast aan de tegelmaat. Freek bedacht een eenvoudig grijs terras van 60 x60 betontegels. ‘Door het terras en de paden met dezelfde tegels te bestraten, ontstaat een groot vlak. Dat oogt ruimtelijk. De grijze kleur is neutraal en de planten en het witte huis steken er mooi tegen af. De tuintafel staat op de plek waar eerst het pad liep. Nu staat hij gedeeltelijk voor de openslaande deuren. Een bankje is makkelijk te verschuiven naar een plek in zon of juist in de schaduw. De appelboom geeft op het heetst van de dag schaduw, een parasol is niet nodig. En dat geeft ook weer ruimte.’

Smalle haag van klimop

Onder het dakoverstek is het vrij droog, waardoor er niet veel zal groeien . Met een knipoog naar de traditionele boerderijtuin met buxushagen en grindpaadjes maakte Freek een brede rand van maasgrind, waarin buxusbollen staan. Via de regenpijp krijgen ze voldoende water. De tuin is afgezet met wintergroene hagen. Aan een kant staat een heg van klimop die in betongaas groeit. Deze haag blijft smal als hij geregeld wordt gesnoeid.

Doorkijkje over de hortensia’s heen

Voor de beplanting liet Freek zich inspireren door boerenplanten. ‘Ik zoek altijd planten zonder poespas, die bij de omgeving passen. Bij deze tuin dacht ik direct aan hortensia’s. Rondom het huis heb ik voor een moderne variant gekozen, de schermbloemige ‘Blue Deckle’. De boerenhortensia met de bolle bloemen staat bij de buren, die vormt een soort haag tussen de twee tuinen. Vanaf het terras kijk je over de hortensia’s hun tuin in. Zo’n doorkijkje is ook een manier om de tuin groter te doen lijken.’

Slimme ideeën uit deze kleine tuin

 • Een groot vak van één soort plant geeft rust in een kleine ruimte.
 • Bestrating met weinig voegen geeft een ruimtelijk effect.
 • Goede buren? Betrek de tuinen bij elkaar door middel van een doorkijkje.
 • Kies of behoud één mooi gevormde boom of heester en stem daarop het tuinontwerp af.
 • Herhaal wintergroene vormen, zoals hier de buxusbollen

Tuinontwerp: Freek de Gruijter, tuike-tuike.nl. Locatie: familie Rutten. Fotografie: Modeste Herwig.

 

Meer lezen

6 reacties op “Tips en tricks voor een kleine tuin”

 1. Carolijn schreef:

  Zeker de eerste tuin, wat een plaatje!
  Helaas zelf heb ik een tuin die nog niet half zo groot is. Mijn tuin is 4 bij 5 meter, in de middag zon als de zon hoog staat, in de winter (najaar) is het al snel donker in de tuin door schaduw. Voor mij echt nog wel even een uitdaging. Heel benieuwd of jullie ook tips hebben voor tuinen die niet meer dan 25vierkante meter zijn. Leuk als jullie voorbeelden hebben :)

 2. Marie schreef:

  In mijn eigen kleine tuin heb ik ook vlonders laten leggen om hierop een klein terras te plaatsen, dit geeft een leuk en speels effect. Daarnaast probeer ik niet te veel grote struiken te planten, omdat die mijn tuin nog kleiner doen lijken. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een mooie klimop aan mijn schutting. https://www.venemawaterwerken.nl/vlonders

 3. Jody schreef:

  Leuk zeg, wij gaan van de zomer verhuizen en ik heb al aardig wat ideeën opgedaan in verband met een hele kleine tuin. Gelukkig hebben we al de perfecte loungeset gevonden die op ons terrasje gaat passen.

 4. Marlies schreef:

  Het is zo moeilijk om met een kleine tuin zo aan te kloten. Je wilt toch allemaal relaxt er in kunnen zitten. Nu heb ik ondanks mijn kleine tuin er toch een redelijk klein loungeset er in gezet. Je wilt toch kunnen chillen in je tuin!

 5. Isa schreef:

  Mooie tuinideeen! Zelf is mijn tuintje nog kleiner, dus ik vrees ervoor dat ik niet zoveel kan doen. Toch zal ik de tips er nog eens bijhouden als wij de tuin op gaan knappen. Ik vind de grote vlakken (zoals de vloertegels of juist die catwalk) namelijk wel erg mooi, en het lijkt wel echt alsof het ruimte creëert.

 6. Karin schreef:

  Leuk artikel, maar 12×6 en 9×9 vind ik niet echt een kleine tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee