Vergroot-tip: elk tuinhoekje doet er toe
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
tuinhoekje met beeld
Buiten

Vergroot-tip: elk tuinhoekje doet er toe

tuinhoekje met beeldIn een kleine tuin moet je vindingrijk zijn. Door van elk tuinhoekje iets bijzonders te maken lijkt deze tuin vier keer zo groot.
Kun je ronddwalen en ogen tekortkomen in een relatief kleine tuin? Het bewijs is hier geleverd. Met kleine plantencomposities en veel verrassende elementen als pannen, bijzettafels, rekjes en spiegels is van elk tuinhoekje iets bijzonders gemaakt. En het leuke: door elke centimeter te benutten en bereikbaar te maken lijkt de tuin groter.

De pruikenboom (foto boven) kan zeven meter hoog worden, maar die ruimte krijgt hij niet. Net als alle bomen in deze tuin wordt hij geregeld gesnoeid om licht en ruimte te behouden. Met zijn roodbruine blad vormt hij een goede achtergrond voor het sierlijke tuinbeeld dat op zijn beurt, in combinatie met een aantal verweerde terracotta potten, invulling geeft aan dit tuinhoekje. Op het stektafeltje links staan de jonge planten ook in roodstenen potjes.

Originele mix van spullen en planten

De kracht van deze tuin schuilt in de verrassing: een originele mix van planten in pot, hier en daar een verscholen tuinbeeld en spullen die eerder een andere functie hadden, zoals een salontafeltje of oude ketel. Wel zijn overal, ook voor de planten, de kleuren binnen het favoriete scala van roze, wit, grijs, paars en bordeaux gehouden, met hier en daar een uitstapje naar lime of dieprood. Dat geeft rust in een kleinere tuin.

Provençaalse sfeer

tuinhoekje met eettafelDe lichte tegels geven, in combinatie met luchtige vaste planten en mediterrane soortgenoten, een zuidelijk tintje aan de tuin. Zitplekken zijn zo gekozen dat je steeds een ander zicht op de tuin hebt en smalle paadjes brengen je in elk tuinhoekje. Bij de eettafel, op een beschutte en zonnige plaats naast het huis, is een tuinhoekje in Provençaalse sfeer gecreëerd met olijfbomen, Afrikaanse lelie en Agave in pot. Wuivende zelfgestekte lavendel zorgt voor kleur en geur.

Zelfs de werkplek is een fijn tuinhoekje

tuinhoekje met gereedschap

In de smalle strook aan de schaduwzijde van het huis doet een betonnen aanrechtblad dienst als buitenkeuken. Om die reden staan hier veel kruidenplanten als munt, citroenmelisse en peterselie. Het blad wordt ook gebruikt voor het op- en verpotten van planten. Naast het aanrecht is ruimte gemaakt voor tuingereedschap, steunstokjes en stukken betongaas. Hier piepen overal Zeeuwse knoopjes op, naast terracotta potten met witte geraniums. Zo is ook dit tuinhoekje een lust om te zien. Oog voor detail, tot op de centimeter.

Fotografie: House of Pictures. Tekst: Cora Westerink

 

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee