Tips voor het inrichten van je tuin - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
Inrichten tuin
Tips

Tips voor het inrichten van je tuin

Bij het inrichten van een tuin komen een aantal dingen kijken. Er moet bij de inrichting rekening worden gehouden met de vorm en grootte van de tuin, de beplanting en de keuze voor de bestrating. En vergeet vooral het tuinhuisje niet. Deze tips zullen je een handje helpen de tuin mooi en praktisch in te richten, om zo jouw eigen groene oase te creëren.

Inspiratie en invulling

 1. Ga eerst eens online op zoek naar inspiratie, wat vind je precies mooi en waar houd je absoluut niet van. Er zijn ontzettend veel voorbeelden en mooie plaatjes te vinden, en er zal zeker iets tussen zitten wat jou aanspreekt.
 2. Zet je wensen op een rijtje en bekijk hoe je deze wensen perfect toe kunt passen in jouw tuin.
 3. Heb je een kleine tuin, dan wil je optisch meer ruimte creëren. Maak het dan niet te vol, maar kies juist voor openheid en eventueel wat hogere begroeiing aan de zijkant.
 4. Ook is het bij het inrichten belangrijk te kijken naar de vorm. Heb je een rechthoekige tuin, dan is het mooi de lengte te benadrukken door te kiezen voor een houten schutting met horizontale planken. Om de breedte te benadrukken kun je goed een haag planten, dit geeft een ruim gevoel.
 5. Met een mooie vijver breng je extra natuur in jouw achtertuin, maar realiseer je wel dat dit voor wat meer onderhoud zal zorgen.
 6. Om meer diepte te geven, kun je zones aanbrengen. Maak bijvoorbeeld meerdere zitplekken – een terras direct bij de achterdeur om snel neer te ploffen en een zithoek op de veranda van een gezellig tuinhuisje.

Groen en gezellig

 1. Wil je wel een mooie groene tuin, maar graag met zo min mogelijk onderhoud? Laat je schutting dan begroeien met klimop en kies voor eenvoudig te onderhouden planten zoals hortensia’s, siergras en blaasspirea.
 2. Met verlichting breng je een hoop sfeer in de tuin, op een zwoele zomeravond of een donkere winterdag. Maak een paadje, bijvoorbeeld met mooie rustieke klinkers, en verlicht deze met mooie lampjes.
 3. Een blokhut of tuinhuisje met of zonder overkapping is ideaal als extra bergruimte voor fietsen, de grasmaaier of gereedschap. Of maak er een mooi atelier of handige werkruimte van. Ga voor een blokhut met overkapping om een heerlijke zithoek te creëren met een lounge-set of eettafel.

Meer lezen

2 reacties op “Tips voor het inrichten van je tuin”

 1. Emma de Graaf schreef:

  Bedankt voor de goede tips voor het inrichten van een tuin. Mijn man en ik vinden het fijn om buiten te zijn, maar de tuin onderhouden vinden we geen fijn karwei. Wat een goede tip om planten te kiezen die weinig onderhoud vergen, zoals klimop en hortensia’s. We overwegen ook nog om een professional te zoeken, zo kunnen we de tuin laten onderhouden en toch genieten van onze droomtuin.

 2. Vincent schreef:

  Van mijn tuin wil ik een gezellige plek maken voor de zomer. Op dit moment staan er weinig planten en groen in mijn tuin, wat een erg ongezellige sfeer geeft. Ik vind het overigens wel belangrijk om planten te kiezen die gemakkelijk zijn in het onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee