Tips en tricks voor thuis eten met kinderen - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
kinderen aan tafel eten
Eetkamer

Tips en tricks voor thuis eten met kinderen

Het kan een flinke uitdaging zijn: eten met (kleine) kinderen. Ze lusten verschillende ingrediënten niet, zijn slordig en soms behoorlijk ongeduldig. Toch is het fijn om de vrede te bewaren aan tafel! Met déze tips en tricks voor thuis eten met kinderen houd je het gezellig aan de eettafel.

Morsen is geen ramp

Treed je vaak streng op als je kinderen morsen? Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is om te spelen met het eten of om opzettelijk te morsen, hoort een kleine kliederboel er nu eenmaal een beetje bij van tijd tot tijd. Kinderen moeten nog leren om netjes te eten en om goed met bestek om te gaan. Word daarom niet altijd boos als er wordt gemorst. Ben je bang dat je eettafel beschadigd raakt door de etensresten? Dan is een tafelbeschermer een slimme oplossing. Zo hoef je je hier niet druk om te maken! Kies voor een beschermer die bij jouw tafel past. Heb je bijvoorbeeld een ronde eettafel? Dan is een transparant tafelzeil rond een passende keuze. Een voordeel aan zeil: je kunt het vuil eenvoudig weghalen met een doekje. Wel zo handig!

Juiste gerechten bereiden

Bereid passende gerechten, waar het hele gezin blij van wordt. Natuurlijk is het belangrijk dat je kinderen gezond en gevarieerd eten. Maar van een hele hoop spinazie of een berg spruitjes worden ze waarschijnlijk niet zo blij. Kies liever voor kleurrijkere groenten, zoals paprika of tomaat. Dat is al veel interessanter. Ook kun je groenten heel fijn snijden en verwerken door de andere ingrediënten, zodat je kids minder bewust door hebben dat ze gezond aan het eten zijn.

Neem de tijd

Het is begrijpelijk dat je soms het geduld verliest aan tafel. Probeer toch om het op te brengen om de tijd te nemen voor het eetmoment. Als kinderen zich gehaast voelen, kan dit juist averechts werken – en dan gaat dat bord al helemaal niet leeg.

Wees streng, maar niet onredelijk

Soms kan het heus nodig zijn om streng op te treden, bijvoorbeeld als je kids aan tafel niet luisteren naar wat je zegt. Blijf echter wel redelijk. Als je merkt dat je kind iets écht niet lust, kun je hem of haar niet forceren om het toch op te eten. Probeer goed op de signalen van je kind te letten, om te controleren of hij of zij je aan het uitdagen is of dat het een serieuze zaak is. Hier zit toch wel een belangrijk verschil tussen.

Kinderen kunnen hun grenzen aangeven

Het lijkt misschien moeilijk, maar het is toch goed om dit te proberen: laat je kinderen hun eigen grenzen aangeven. Zeggen ze dat ze genoeg hebben gehad? Geef daar dan gewoon eens aan toe en benoem niet dat het bord per se leeg moet. Zo leert je kind immers ook om naar het lichaam te luisteren: vol is vol.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee