Sprankelende schoonmaaktips: duurzaam zorgen voor je harde vloeren en tapijten - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
schone vloer
Huis

Sprankelende schoonmaaktips: duurzaam zorgen voor je harde vloeren en tapijten

Welkom in de wondere wereld van vloeren die zó schoon zijn dat je ervan kunt eten (nou ja, bijna dan). We snappen het helemaal – je hebt van die dagen waarop je gewoon opstaat en denkt: “Vandaag is het tijd om mijn innerlijke poetser los te laten op mijn vloeren en tapijten!” Maar wacht even, laten we het even hebben over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid terwijl we bezig zijn. Want wie zei dat je niet groen kunt zijn terwijl je de boel schoonmaakt? We hebben goed nieuws: je kunt je vloeren en tapijten laten stralen als nooit tevoren zònder onze prachtige planeet te laten kreunen. Hier enkele ecologische en/of duurzame schoonmaaktips om je harde vloeren en tapijten de liefde te geven die ze verdienen zonder enig schuldgevoel.

1. Azijn en water: de natuurlijke krachtpatser voor vloeren en tapijten

Deze combinatie is als een romantisch stel – ze vullen elkaar perfect aan. Azijn, met zijn zure karakter, is een geweldige ontvetter en bacteriedoder. Water is de kalmerende, hydraterende factor. Samen vormen ze een krachtig duo dat vuil en vlekken verslaat zonder schade aan te richten aan je harde vloeren of tapijten.

Maar waarom is azijn eigenlijk veel beter om te gebruiken voor tapijten en vloeren dan een standaard schoonmaakmiddel? Waarom is azijn zo’n milieuvriendelijk reinigingsmiddel?
Dat is omdat azijn geen schadelijke chemicaliën, geurstoffen of kleurstoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor zowel de gezondheid van jou als de planeet. In tegenstelling tot veel commerciële schoonmaakmiddelen bevatten ze geen fosfaten, chloor of ammoniak, die schadelijk kunnen zijn als ze in het afvalwater terechtkomen. Lekker groen dus, en tòch alles brandschoon. Gegroet, hardnekkig vuil!

Harde vloeren

Bij schoonmaken draait alles om de juiste balans. Voor een reinigingsoplossing voor je harde vloer meng je gelijke delen witte azijn en water in een plantenspuit. Dit is vanaf nu je toverdrankje voor de reiniging van tegels of hardhout. Deze krachtige combo verwijdert niet alleen vuil en vlekken, maar laat ook een frisse geur achter. Spuit het op je harde vloeren, laat het even inwerken en veeg het weg met een dweil of een schone doek. Simpel, effectief en oh zo groen!

Tip:

Voeg een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe aan het mengsel voor een verfrissende geur. Denk aan lavendel voor ontspanning of citroen voor een verkwikkend effect. Wil je juist graag dat je harde vloeren een subtiele glans krijgen? Druppel dan wat olijfolie in het water- en azijnmengsel.

Tapijten

Voor tapijten is een iets zachtere aanpak nodig. Begin met het stofzuigen van het tapijt om stof en vuil te verwijderen. Vervolgens kun je een speciale reinigingsoplossing maken voor je tapijt. Meng hiervoor één deel azijn met twee delen water.

Gebruik een zachte borstel of een schone doek om het mengsel in het tapijt te deppen. Laat het een tijdje inwerken, maar zorg ervoor dat het tapijt niet doorweekt raakt. Na een tijdje kun je het tapijt droogdeppen met een schone doek. Je tapijt zal niet alleen schoon zijn, maar ook fris ruiken.

Tip:

Test de reinigingsoplossing eerst op een onopvallend deel van het tapijt om er zeker van te zijn dat het de kleur niet aantast.

2. Upcycled lapjesliefde

Weg met oude kleren die stof staan te happen! Oude T-shirts, sokken zonder partner en versleten handdoeken hebben een tweede leven als milieuvriendelijke schoonmaakdoeken om je harde vloeren mee te laten glimmen. Snijd ze in handige maten, gebruik ze om je vloeren op te poetsen en gooi ze daarna gewoon in de wasmachine. Een groene en goedkope manier om je huis te laten stralen.

3. Een groene James Bond in je huis: jouw eigen stofzuig- en dweilrobot

Als je ooit hebt gedroomd van een partner in crime die zowel stofzuigt als dweilt, dan is de Roomba Combo i8+ van iRobot een match made in heaven. Stel je voor, een robot die je huis leert kennen, je routines begrijpt en zelfs weet wanneer het tijd is om het hele stof- en dweilgebeuren te combineren. Hallo, efficiëntie! En hij is niet alleen efficiënt op dàt vlak! Want waar jij misschien gedachteloos wel twee of drie keer hetzelfde stukje opnieuw staat te stofzuigen, weet deze robot exact waar hij wèl al is geweest, en waar niét. Dat spaart je mooi weer de nodige elektriciteit!

Hoe je de iRobot ook op een andere manier energiezuinig in kunt zetten, is door van tevoren aan te geven welke ruimtes wat minder vaak gestofzuigd of gedweild hoeven te worden dan andere ruimtes op bepaalde dagen. Op die dagen zul je de iRobot bijna denkbeeldig horen zeggen tegen het vloerkleed: “Sorry, vloerkleed, vandaag even niet. Volgende week maandag komt ons momentje weer samen! Toedeloe!!”

Inderdaad, dit is niet zo’n robotstofzuiger/dweilmachine die klakkeloos als een kip zonder kop ronddwaalt door je huis, of het nu nodig is of niet. Deze soepele stoffer op wielen weet precies welke kamers een speciale touch nodig hebben en welke ruimtes je liever bij tijd en wijle onberoerd laat.

Daarnaast is de robot ook nog eens duurzaam vanwege de herbruikbare dweilpads. En, heeft deze kleine slimme rakker ook nog eens een talent voor zelflediging. Deze robot is dus eigenlijk wel de James Bond van het schoonmaken te noemen. Stofzuigen, dweilen – hij draait er z’n digitale hand niet voor om. Dus terwijl jij je bezighoudt met, nou ja, alles behalve schoonmaken, doet hij het werk. Wie zegt dat mannen niet kunnen multitasken?

4. DIY tapijtpoeder en vlekkenverwijderaar op natuurlijke basis

Tapijten kunnen soms wat extra liefde gebruiken, maar je hebt geen agressieve chemicaliën nodig. Maak je eigen tapijtpoeder door bakpoeder te mengen met enkele druppels van je favoriete essentiële olie. Strooi het mengsel royaal over je tapijt, laat het een tijdje zitten en stofzuig het op. Je tapijt zal niet alleen fris aanvoelen, maar ook ruiken!

Voor hardnekkige vlekken zoals rode wijn of koffie, meng je een pasta van azijn en zuiveringszout. Breng het aan op de vlek, laat het drogen en veeg het weg. Kijk hoe die vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Dus, lieve huis- en tuinvrienden, schone vloeren en tapijten zijn geweldig, maar ze hoeven geen tol te eisen van onze planeet. Met deze duurzame tips stralen je vloeren en tapijten én behouden we de sprankeling van onze aarde. En dat is toch wel de beste deal die je kunt sluiten want op deze manier heb je niet alleen een schoon huis, maar ook een groen geweten.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee