Kan je tuin wel een upgrade gebruiken? Met deze tips tover je je tuin zo om in een topruimte.

1. Kies je stijl

Kies voor een duidelijke stijl en sfeer, zoals landelijk, romantisch, puur natuur, design, formeel. Dat schept een helder kader voor alle verdere beslissingen. Alles wat niet bij de gekozen stijl hoort, komt de tuin niet in. Zo creëer je eenheid en harmonie.

2. Maak een entree

Maak een aansprekende entree, zodat gasten zich welkom voelen. Zoals een boog of pergola overdekt met rozen, clematis of blauweregen of een bijzonder hekwerk.

rozenboog

3. Deel de ruimte op

Verdeel en heers! Een gouden regel in de tuinarchitectuur: niet alles moet in een keer te overzien zijn. Een tuin wordt een stuk spannender als je de ruimte opdeelt. Dat kan met hagen, planten, potten, pergola’s, muurtjes en hoogteverschillen.

4. Creëer sfeer

Zorg voor een uitnodigende sfeer. Een bank onder een dak van rozen, een gezellig zitje tussen het groen of onder een boom, een royale tafel om aan te eten of te lezen. Zelfs als er niemand zit vormen deze een krachtig beeld: hier kun je relaxen, samenkomen en genieten.

Buitenkeuken met kingsize tafel

5. Keep it simple

Houd het eenvoudig en herhaal. Gebruik niet te veel verschillende planten, beperk ze tot een aantal soorten. Plant ze in groepjes van oneven aantallen en herhaal die. Denk aan een schilderspalet of een compositie: zet een goede basis op en plaats hier en daar wat stevige kleuren en texturen. Zo ontstaat een elegante, harmonieuze sfeer.