Doorbloeiende Rozen: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
rozen kweken
Planten

Doorbloeiende Rozen: Wat & Hoe

Rozen, ook wel de koninginnen onder de bloemen. Benieuwd hoe je doorbloeiende rozen goed verzorgt? We geven je een basiscursus.

Wist je dat

Tot en met de achttiende eeuw waren in Europa alleen botanische rozen bekend, meestal gekweekt in kloostertuinen voor medicinaal gebruik.

Pas rond 1800 weet Napoleons eerste vrouw, Josephine de Beauharnais, enkele rozen uit China naar Frankrijk te halen en op te kweken in haar legendarische rozentuin.

rozen kwekenHerbloeiende rambler Rosa ‘Guirlande d’Amour’

Rozen kweken

De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is ‘Compassion’, maar trosroos ‘Bonica’ is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.

De truc is om geregeld uitgebloeide bloemen te verwijderen, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe knoppen. Geregeld een mooi boeket plukken kan natuurlijk ook. Door een verwelkte bloem weg te knippen, gaat namelijk alle energie van de plant naar de productie van een nieuwe bloem.

Wel even opletten waar je de snoeischaar zet. Knip net boven een volledig blad met vijf deelblaadjes. In de oksel van zo’n blad zie je een ‘volwassen oog’ zitten dat weer kan uitgroeien tot een knop.

Soorten

Dappere doorbloeiers zie je in allerlei rozenfamilies terug en de diversiteit is enorm. Deze shortlist van soorten geeft een impressie:

  • Grootbloemige rozen of theerozen, met spectaculaire bloemen aan een stevige steel. Ze groeien tot circa 80 cm hoogte.
  • Trosrozen met hun rijke bloemenbundels. De hoogte kan variëren van heel laag tot anderhalve meter hoog. Er zijn zelfs bodembedekkende trosrozen die met hun takken over de grond kruipen. Heel handig bij het voorkomen van onkruid.
  • Stamrozen zijn ideaal voor terras of balkon; vanaf mei in pot te koop. Bescherm ze wel in de winter, want rozen in pot zijn gevoelig voor vorst.
  • Heesterrozen vormen prachtige, breed groeiende hagen met enkelvoudige of gevulde bloemen, vaak in trossen.
  • Klimrozen kunnen zowel groot- als kleinbloemig zijn en wel tot tien meter in de hoogte reiken. Engelse rozen hebben meestal grote gekwartierde of komvormige bloemen in zachte pasteltinten, die een heerlijke geur verspreiden. De struiken kunnen tot meer dan een meter hoog worden.

rozen kwekenTrosrozen ‘Lovely Fairy’, ‘The Fairy’ en, rechtsachter, klimroos ‘Haendel’.

Rozen planten

Een gunstige plek uitzoeken is eigenlijk het halve werk. Rozen hebben zo’n vijf uur zon per dag nodig, dus mijd de echte schaduw. Kale-wortel-rozen kunnen van oktober t/m april in de volle grond worden geplant.

Kies liefst een plek waar nog geen roos heeft gestaan. De grond moet goed doorlatend zijn, want rozen houden niet van natte voeten. Maak een groot plantgat (circa 50 x 50 cm) en meng de bestaande grond met rozengrond en koemest.

Plant de roos zo diep dat het oculatie-punt (waar de eerste zijtakken aan de stam zitten) net onder de grond zit. Geef de eerste maanden ruim water, zodat de roos een goed wortelgestel kan vormen.

 

Rozen snoeien

• Wees niet bang om aan het begin van de lente te snoeien, het bevordert echt de groei. Op de website belle-epoque.nl staan filmpjes met goede uitleg.

• Strooi in het voorjaar voor de eerste bloei speciale rozenmest – waar onder andere beendermeel in verwerkt is – in een kring om de roos. Geef daarna direct water om de meststoffen goed op te laten lossen.

• Woel in oktober organische (koe-)mest door de grond rond de roos. Deze mest wordt langzaam opgenomen en geeft de roos genoeg voedsel tot het vroege voorjaar.

 

Rozenkwekerij

Rozenkwekers: belle-epoque.nl, zeeuwserozentuin.nl, rozenlottum.nl, rozenkwekerij.com,
rozendevorst.nl.

Vaste-plantenkwekers: dewilde.nl, bierkreek.nl, dekleineplantage.nl, border.nl, marnis.info

 

Meer lezen hierover? Zie Home&Garden 5 2017!

Tekst en beeld: Maayke de Ridder

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee