Oh, rozen! - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
rozen
Buiten

Oh, rozen!

rozen

Geen bloem zo geliefd als de roos, maar erg mákkelijk is hij meestal niet. Het boek 101 Rozen zonder zorgen maakt wegwijs in het rozendoolhof. Omlijst met alles wat we graag over rozen te weten komen. Een voorproefje.

Rozenspecialist Marcel Vossen bestierde jarenlang de grootste rozentuin van Europa, in de Belgische plaats Coloma. Alle opgedane kennis en ervaring is nu gebundeld in het boek ‘101 Rozen zonder zorgen’. Welke rozen geuren het fijnst, welke doen het goed in een vaas, hoe snoei je een rozenstruik? Alle denkbare tips staan in dit bijzondere naslagwerk.

Groenjournalist Laurence Machiels selecteerde samen met Marcel de sterkste, mooiste en langst bloeiende rozen, voor elke mogelijk plek in de tuin. Onder hun handen groeide een toegankelijke en milieuvriendelijke rozengids, die de weg wijst naar 101 rozenstruiken die je met een gerust hart kunt planten.

Lees ook: Zelf maken: Mobile van rozen

rozen

Snoeien doet bloeien

Dat geldt zeker voor alle doorbloeiende rozen, die kunnen in de zomer direct na de eerste bloei worden gesnoeid om een tweede bloei te stimuleren. Waarom? Door de verwelkte bloem weg te knippen gaat alle energie van de plant naar de productie van een nieuwe bloem. Laat je de oude bloem zitten, dan maakt de plant bottels en zaad voor een volgend seizoen.

  • Knip uitgebloeide bloemen net boven een volledig gevormd blad (met vijf deelblaadjes) af. Een blad met drie deelblaadjes is onvolledig. Zoek in dat geval lager, naar een volledig blad.
  • In de oksel van de bladstengel zit een volwassen oog, dat zal uitlopen om een nieuwe bloemtros te vormen.

Roos zonder zorgen

Dat is de roze trosroos ‘Larissa’, die zonder haperen blijft doorbloeien, in borders of potten, van juni tot oktober. Alhoewel niet geurend, won ‘Larissa’ verschillende gouden en zilveren medailles tijdens internationale wedstrijden.

Deze 5 soorten ook zorgeloos:

  • ‘Amber Queen’, warm gele trosroos met grote, theatrale bloemen van wel acht centimeter.
  • ‘Bonica’, zoetgeurende roze beauty, die zelfs in de schaduw rijk blijft bloeien.
  • ‘Dame de Coeur’, felrode theeroos, perfect voor een klassiek rozenperk.
  • ‘Gentle Touch’, delicaat roze miniatuurroos, ideaal voor een pot.
  • ‘Guirlande d’Amour’, overdadig bloeiende klimroos met verfijnd, kruidig parfum.

rozenFotografie: Eddy Vangroenderbeek

Meer lezen

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee